Hírek

2013.05.24. 14:20

Ötvenéves a Mesevár Óvoda

Dunaújváros - A Mesevár Óvodáról őszinte szeretettel beszélnek a szülők, és az iskolapadból is meleg fészekként gondolnak vissza rá az egykori ovisok. Az intézmény ötvenéves.

Körmendi Erzsébet

A Mesevár Óvoda ünnepségén résztvevők sajnálták, hogy az intézmény első vezetője, Farkas Lajosné nem tudott részt venni a programon. Örömmel üdvözölték viszont Berghold Alajosnét, Hegelsbergerné Tóth Erikát és Keve Mártonnét. Az óvoda életében meghatározó egyéniség volt Kevéné Borika, akinek vezetői  igyekezetével létrejött a Mozgás és Mese Alapítvány a Kincskereső ovival közösen. Az ő közbenjárására hozták létre  a sószobát, hozzá köthető a rollerpálya kialakítása, a  saját induló,  az  egyen póló ötlete, erre az egyik kisgyermek, Tordai Olivér rajzolta 1998-ban az óvoda logóját - Olivér örömmel vett részt az ünnepségen is -, amely máig  díszíti a gyerekek pólóját, amit büszkén viselnek az összetartozásuk jeleként.

Az óvodások lenyűgöző tánccal kedveskedtek a születésnapi rendezvény résztvevőinek (Fotó: Lázár Zsolt)

Nincsen egyforma rajz, séma, a  gyermekek önmagukat játsszák el - ehhez a játék és  mese programhoz választották annak idején a Mesevár  nevet.  A pedagógiai tartalomhoz formálódott az intézmény: a csoportszobák a mesék világába repítik a gyermekeket, titokzatosak, varázslatosak, tevékenységre motiválóak, ahol tökéletes harmóniát teremt a szín, a forma és az anyag egysége. A dolgozók kreativitása adta meg a hangulatot, ami a legszebb intézményi rangra emelte a Mesevárat.

Kicsi közösség, két vegyes életkorú csoportjába,  a Maciba és a Virágba mindösszesen ötven kisgyermek jár.  Mindenki ismeri a másikat, szeretetteljes, zárt, családias közösség - talán ezért is vésődik bele annyira a fogékony korszakban lévő négy-hatévesek lelkébe.  Hogyan lehetne elfelejteni azokat a meghitt pillanatokat, amikor ebéd után a dadus betakargat, az óvó néni meggyújtja a gyertyát, fellapozza a könyvet és mesével ringat álomba...

A Mesevár óvoda az óvodai nevelés játékkal-mesével programot adaptálta. Ennek a programnak a pedagógiáját sokan a Waldorf hazai változatának tekintik. Tiszteli a gyermek eredetiségét, kevés, de mindenkire vonatkozó szabályaival nagyfokú szabadságot, öntevékenységet biztosít. Hagyja a fantáziát szárnyalni, visszaadja a kisgyermeknek a csodahitet, a misztikum iránti vágyát. A kommunikáció nyelvévé a mesét teszi, ami úgy szól a gyermekekhez, hogy egyszerre tanít, nevel, művel és szórakoztat.

Az anyanyelvi nevelés terén óriási módszer a mese, az elbeszélői nyelv, kifejezésforma elsajátításához. A mesehallgatás az olvasás előkészítője, a belső képek építője.  E csodás  útravalónak köszönhetően lesznek a kicsikből  nyitott, gyermeklelkű  felnőttek. Akik örömmel látogatnak vissza az óvodájukba táncolni, beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!