Hírek

2013.05.28. 18:05

Büszkén vállalt cimboraság

A közelmúltban Dunaújváros Ifjúságért Díjjal ismerte el Törökné Antal Mária - Marcsi néni - évtizedes munkáját a város közgyűlése. Az országos hírnevet szerzett Cimbora Klub alapító-főszervezőjével beszélgettünk. Közösség, könyvek, kreativitás...

Szabó Szabolcs

"Fő profilunk a kreativitás: irodalom, olvasás, képzőművészetek, környezetvédelem, játék, zene... és minden, ami érdekes. Találkozóhelyünk a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára" - olvasható a dunaújvárosi Cimbora Klub könyvtári bemutatkozójában. A fennállásának tizedik évét áprilisban ünneplő kör az általános iskolásoknak nyújt izgalmas kulturális-közösségi kalandokat, valamint egy baráti hangulatú menedéket.

Az országos hírnevet szerzett klubot alapítása óta irányító Törökné Antal Mária munkáját a múlt héten Dunaújváros Ifjúságáért Díjjal ismerték el. A gyermekkönyvtár olvasótábora  és a cimborák által Marcsi néninek becézett könyvtárossal a tíz éve megkezdett Cimbora-útról beszélgettünk.

Törökné Antal Mária és Kálnay Adél, a városi Cimbora Klub két alapító-vezetője az irodalmi közösség tizedik születésnapját ünneplő rendezvényen (Fotó: Lázár Zsolt)

- Olyan volt ez, mint a mesében. A helyi Cimbora Klub híre szájról szájra terjedt és egyre több kisiskolás jött el a foglalkozásokra. Tíz éve Kálnay Adél József Attila-díjas íróval közösen indítottuk el Dunaújvárosban, mert úgy éreztük, a gyerekeknek szüksége van egy közösségre, ahol egy kicsit megállhatnak ebben  a rohanó világban, és  kikapcsolódnak, felszabadulhatnak. Az alapötletet az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomtól vettük át és az országban az első között csatlakoztunk. Sajnos, mára az országos mozgalom egy kicsit visszaesett. A Cimbora Alapítvány pedig  tönkrement,  de reméljük, sikerül a jövőben újjáéleszteni - mondja Törökné Antal Mária, akinek vezetésével a helyi Cimbora bázis a város egyik kulturális színfoltja lett.

Az Ezerszínű Magyarország keretében a Művészetek Palotájában rendezett újvárosi bemutatkozó napon a Cimbora Klub is képviselhette városunkat. 
- Minden gyermeknek nagyon örülünk,  és öröm látni, hogy azok is gyorsan beilleszkednek, akik az első találkozásokkor még egy kicsit idegenkednek az olvasástól, egy-egy szép vers megtanulásától. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy közösségi élménnyé tegyük az irodalmat, a könyv szeretetét. Köszönettel tartozunk számos pedagógusnak is, akik évről évre ajánlják klubunkat az általános iskolásoknak. Az a tapasztalat, hogy az iskolában zárkózottabb gyerekek nálunk kinyílnak, hiszen számos sikerélmény éri őket a közös programokon és fellépéseken. A Cimborák közössége pedig maradandónak bizonyult. A tíz éves születésnapunkra is sok olyan öreg cimbora jött el, akik ma már egyetemre, főiskolára járnak és büszkén vállalják a cimboraságot - teszi hozzá Marcsi néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!