Hírek

2013.02.21. 19:42

Pentele közbiztonsága - Kényes kérdések fóruma

A Pentele Klubházban szerda délután rendezett közbiztonsági fórumon számos, komoly véleménykülönbséget eredményező téma is szóba került. Például: a média szerepe.

Szabó Szabolcs

A felszólalók többsége amellett érvelt, hogy minden bejelentett, a rendőrség által ismerté vált betörés, lopás, bűncselekmény legyen olvasható a helyi nyomtatott és elektronikus sajtóban, mint fogalmaztak: az embereknek joguk van tudni, mi történik a városban. Volt, aki úgy vélte, a helyi médiában a pozitív híreket kell erősíteni, a sok negatív információ rombolja az amúgy is bizonytalan szubjektív biztonságérzetet.

A vitázó felek abban megegyeztek, hogy az eredményesen zárult rendőrségi akcióknak mindenképp teret kell adni a helyi sajtóban. Mivel lapunkat többször is említették a fórumon, az elhangzottakhoz kapcsolódóan kötelességünk megjegyezni:  a DH eddig  és a továbbiakban is minden, a rendőrség kommunikációs osztályától kapott információinak, beszámolónak, felhívásnak teret ad, és így lesz ez a továbbiakban is. Természetesen számos kérdéssel fordulunk mi is a rendőrséghez és ezeket az információkat is közöljük olvasóinkkal   a továbbiakban is.

Vigyázat, Sztojka veszély! - pár hónapja e mondattal kezdődő plakátokat ragasztottak ki Pentelén. Információink szerint, a plakátokat egy korábbi, nagy értékben elkövetett betörés áldozata függesztette ki. A fórumon ez is szóba került.

Pintér Tamás az önkormányzat közbiztonsági bizottságának tagja felszólalásában elmondta, nem ért egyet a plakáttal, de igenis őszintén kell beszélni a bűnesetekről. A Jobbik önkormányzati képviselője kiemelte: a helyi Cigány Kissebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetőjének, Hosszú Jánosnak, és  a CKÖ  konfliktuskezelési megbízottjának, a fórumon is jelen lévő Sztojka Jánosnak a munkáját. Erre válaszul Keve Mártonné helyi lakos elmondta: semmilyen általánosításnak, kollektív megbélyegzésnek nincs helye, az  ilyen plakátok csak rontanak a helyzeten, megoldást nem jelentenek.

A fórumon több felszólaló közbiztonsággal foglalkozó szakember hangsúlyozta,  léteznek már bevált, és átadható bűnmegelőzési módszerek, amelyek eredményesen használhatók. E módszerekről szívesen tartanak oktatást és bemutatót, ha a helyi civil szervezetek erre lehetőséget nyújtanak a jövőben.   A fórum végén a döntéshozók elmondták: mielőbb javaslatokat dolgoznak ki, a közbiztonság megerősítésének érdekében és az önkormányzat anyagilag is támogatni fogja a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!