Hírek

2012.12.27. 21:41

A templomosiak aláírásgyűjtéssel tiltakoznak

Baracs – A templomosi részen egyre kevesebb a szolgáltatás: nincs gyógyszertár, a postát évekkel ezelőtt megszüntették, most autó helyett biciklivel jár a kézbesítő.

Körmendi Erzsébet

A kisposta megszüntetése ellen is tiltakoztak Baracs templomosi részén élők annak idején. Most ismét zsörtölődnek, mert postás autó helyett biciklivel járja egy kézbesítő a központtól kilométerekre fekvő falurészt. Az autóban csekkes befizetést is lehetett intézni, ám a bicikli csak a küldemények kihordására alkalmas.

 

A templomosi főutca kisboltjában Nagyné Berlik Krisztina is gyűjti az aláírásokat – teljesen egyetért a kezdeményezéssel (Fotó: Lázár Zsolt)

Összetartók Baracs templomosi részén élők. Rendezvényekkel, civil kezdeményezések sorával bizonyították, hogy jó közösséget alkotnak. Másfelől viszont úgy érzik: az önkormányzat vezetői velük kevésbé törődnek, mint a faluközpontban lakó apátszállásiakkal. A központban van gyógyszertár, ott működik a postahivatal is. A templomosiaknak az egész napjuk rámegy, ha busszal elindulnak ügyet intézni.

– Két busszal tudunk bejutni a falu központjába. A dunaújvárosi járat ugyanis kimegy Apátszállásra, ott felveszi az utasokat, tesz egy kerülőt felénk, Templomosra és úgy megy be a városba. Nekünk le kell szállnunk a kereszteződésnél, megvárni a következő baracsi buszt, ami bevisz például a postához – mondja Nagy Tamás. A fiatalember teljesen egyetért azzal a tiltakozó akcióval is, amely most kezdődött a településrészen.

Két héttel ezelőtt a Posta megszüntette a gépkocsis kiszállítást, ami senkinek nem tetszik. Behánné Győri Ildikó szerint nagyon jó dolgot szüntettek meg. Tőle tudjuk, hogy jelzőrendszert alakítottak ki: zacskót kötöttek a kapura, azzal jelezték az autó sofőrjének, ha elintézni való ügyük akadt. A módszer bevált, mindenki elégedett volt, hiszen háznál intézhették akár a befizetni valókat is.

– Sok idős, nyugdíjas lakik Templomoson – teszi hozzá Nagyné Berlik Krisztina, aki a falurész főutcáján lévő kisboltban gyűjti az aláírásokat azért, hogy a Magyar Posta felfigyeljen a gondjukra, és mindenki számára elfogadható megoldás szülessen a jelenlegi áldatlan állapotra. Mert még mégsem járja, hogy egy csekk befizetése vagy a telefonkártya feltöltése órákat vegyen igénybe, körülményes buszos utakba kerüljön.

A problémát jól ismeri Baracs polgármestere, Várai Róbert. Fájó pont volt a kisposta megszüntetése, amit az autós kézbesítés még helyettesíteni tudott, ám most elvették azt is. A postás kilométereket tekerhet télvíz idején. A polgármester szerint levelet írnak a központnak, mert szeretnék, ha a Magyar Posta vezetői változtatnának a döntésen. Várják a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!