Hírek

2012.06.18. 06:20

Ahány ingatlan, annyiféle eset

Isztimér - Több mint kétszáz ingatlan esetében találtak eltérést a faluban tartott helyszíni szemle során a nyilvántartás adatai és a valóságos állapot között. Mindez milyen következményekkel járhat? Mi a teendő? És mennyibe kerül mindez? Ezt próbáltuk kideríteni.

B. Kiss László

Több mint kétszáz helyi ingatlantulajdonost keresett meg egy tájékoztató levéllel a móri körzeti földhivatal. Az általánosságban megfogalmazott  tájékoztatás szerint az illető tulajdonában levő földrészleten olyan változás történt, amelyet nem tartalmaz a földhivatali nyilvántartás.
 
A földhivatal levele izgalmat keltett a lakosok körében, mivel tájékozatlanok voltak a konkrét teendőket illetően, a nyilvántartás aktualizálása pedig akár több ezer forintos költséget is jelenthet  a számukra  - mondta el lapunknak Orbán Tibor Nesztor, a község polgármestere. Az elöljáró ezért fórumot hívott össze, ahová meginvitálta a móri földhivatal vezetőjét, valamint Bóka Viktort, Székesfehérvár jegyzőjét. Utóbbit azért, mert Isztimér a megyeszékhely építési hatóságához tartozik. A minap tartott fórumon  mintegy hetvenen jelentek meg.  Ott volt a körzeti földhivatal vezetője, a jegyző viszont nem,   akinek távolmaradását sérelmezi az isztiméri polgármester.

A jegyző mást sem delegált maga helyett, és csak két és fél órával a fórum előtt küldött arról értesítést, hogy nem tud jönni - mondta el lapunknak  Orbán Tibor Nesztor.

Bóka Viktor szerint az ügyet a móri körzeti földhivatal indította, és az ingatlan-nyilvántartás közhitelessé tételét célozza: azaz elsősorban földhivatali ügy.  Mindazonáltal a polgármester úgy küldött  két nappal az esemény előtt  írásban meghívót a számára, hogy a fórum időpontjáról elmulasztott vele előzetesen egyeztetni. Így az adott időpontban már egy korábban leegyeztetett találkozón kellett részt vennie. "Hetekre előre meg van határozva a teendőim sora, így ha valóban komolyan számítottak volna a részvételemre, mindenképpen szerencsésebb lett volna a lakossági fórum összehívása és az írásos meghívó elküldése előtt legalább megkísérelni az időpontot egyeztetni" - nyilatkozta lapunknak a fehérvári jegyző, aki elmondta: a részvételt lemondó levélhez csatoltak egy, az ilyenkor követendő építéshatósági eljárásrendről szóló tájékoztatót is, amelyből pontosan kiderül, ilyen esetben mi a teendő. "Ezt remélhetőleg sokszorosította és ki is osztotta a fórumon megjelenteknek a polgármester, így mindenki tisztában lehet a rá irányadó előírásokkal" - mondta a hivatalvezető. A jegyző véleménye szerint a dolog következményeként olyan tíz évnél nem régebbi, engedély nélkül létesített épületek elbontatására kerülhet egyébként sor, melyet nem lehet szabályossá tenni. Ettől - meglátása szerint   - az érintett isztiméri ingatlanok kisebb hányada esetében kell tartani.

A móri körzeti földhivatal  a  helyszíni szemléről az önkormányzatnál kifüggesztett hirdetmény útján előzetesen  tájékoztatta az isztimérieket - tudtuk meg Holczheim Gábortól, a megyei földhivatal vezetőjétől. Az ingatlan nyilvántartási térkép és a helyszíni állapotok között 217 ingatlan esetében tapasztaltak eltérést, ami többnyire bontásból, hozzáépítésből vagy új, a nyilvántartásba nem szereplő épület létesítéséből származott. Az ingatlantulajdonosokat minden esetben bejelentési kötelezettség terheli, melynek nem tettek eleget. A körzeti földhivatal az idén egyébként  Balinkán és Csákberényben is folytatott hasonló ellenőrzést.


 
Milyen költségei vannak a tulajdonosra nézve a nyilvántartás aktualizálásának?  tudakoltuk a földhivataltól.

Ez attól függ, hogy az érintett  épületet engedély nélkül emelték-e,  illetve  a meglévő épületet engedély nélkül bontották-e le. A változás földhivatali átvezetéséhez szükséges változási vázrajzot rendelet  írja elő, emellett az engedélyköteles épületváltozásokhoz csatolni kell a jogerős használatbavételi engedélyt, vagy fennmaradási,  illetve  bontási engedélyt.  A  nem engedély, csak bejelentés köteles épületváltozáshoz az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány szükséges. Arra nézve,  hogy egy konkrét épületváltozás engedély vagy bejelentés köteles-e, vagy esetleg egyik sem, az építési hatóság adhat pontos felvilágosítást. Ugyancsak ő ad tájékoztatást  arról, hogy a konkrét eljárásért  milyen összegű illetéket, illetve díjat kell fizetni.  A változási vázrajz és munkarészek elkészítésért, valamint a földhivatali eljárásért  díjat kell fizetni  tűnt ki   Holczheim Gábor írásos válaszából.  Hangsúlyozta: számos problémát okozhat a mindennapokban, ha egy meglevő épület a közhiteles nyilvántartásban nem szerepel. 



Szerintem

Szerencsés az, akinek sem orvoshoz, sem hivatalba nem kell mennie! Persze nem az orvossal van a baj, és  nem is a hivatallal. Mindkettő lelkiismeretesen végzi a munkáját. De mégis... A dolgok persze nem csak az állami hivatalokban mennek olykor az ügyfél számára talán kissé nehézkesen. Itt van például az én esetem. Az egyik multinacionális biztosítótársaság régi klienseként átutalással egyenlítem ki a kötelező biztosítás díját. Probléma azóta adódik, amióta bevezették a díjat terhelő adót. Ezt az összeget most nekem kell havonta utalgatni, mert kevesebb annál, mint amit le tudnának a számláról emelni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!