Hírek

2012.05.03. 02:29

A méhek nem támadnak véletlenül - mi okozhatta a balesetet?

Székesfehérvár - Szombaton Nagylók közelében méhek csíptek össze egy csapat kirándulót. A kórházba szállított sérültek azóta jól vannak, többségüket haza is engedték, a rendőrség pedig vizsgálja, ki a felelős a történtekért. Az eset hátteréről méhész szakértőt kérdeztünk.

Fejér Megyei Hírlap

A szombati  kirándulás súlyos sérültjeinek többsége már hazamehetett a kórházból, három gyermeket azonban még ápolnak. Az eset körülményeit  vizsgálja a rendőrség, hiszen megfelelő elővigyázatossággal elkerülhető lett volna a méhtámadás. Az állatok viselkedése a szakértő méhész szerint kiszámítható.

- Nálunk rendszeresen játszanak gyerekek a kaptároktól alig húsz méterre, és még soha semmilyen probléma nem volt. Valószínűleg Nagylóknál sem véletlenül támadtak az állatok. A méhek ugyanis a hordás idején, így most, a repce virágzásakor is azzal vannak elfoglalva, hogy minél több virágport gyűjtsenek be. Csak akkor lesznek idegesek, ha veszélyben érzik a mézüket. Ha nyugodtan viselkedek, most is bátran mászkálhatok fel-alá a kaptárak között, a vonulási útvonal közepén, anélkül, hogy bármi bajom esne - mondja Koleszár István méhész, akit az Úrhidához közeli méhesében kérdeztünk.

A tapasztalt szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a gyerekek a fejük mellett, körülöttük elrepülő méhektől megijedve hadonászni kezdtek, amit azonban a rovarok veszélyként érzékeltek, így nyomban védekezni kezdtek.
- Ha bárhol a szabadban méhekkel találkozunk, a legrosszabb, ha a csípést úgy igyekszünk elkerülni, hogy hessegetünk, hirtelen mozdulatokat teszünk: ezt a méhek támadásnak fogják fel. Ha pedig kaptárak közelében elhaladva egy rovar esetleg a hajunkba akad, inkább vállalni kell azt az egy csípést, és csapkodás nélkül, minél nyugodtabban, de gyorsan félrevonulni a többi méh közeléből. A rovarok megérzik a társuk által a szúráskor kibocsátott illatanyagot, és ez további támadásra készteti őket - teszi hozzá.

Meg nem erősített információnk szerint az okozhatta a méhek agresszívabb viselkedését a támadásnál, hogy éppen az előtt helyezték ki a kaptárakat, hogy a kirándulócsoport arra haladt volna. Koleszár István szerint ez nem valószínű, mivel a méheket éjjel szokás szállítani.
- A kaptárakat akkor lehet indulásra elkészíteni, amikor napnyugta után a méhek hazaérkeztek. És bár a szállítás megzavarhatja őket, a bevett szokás szerint éjjel utaznak, s az új helyen a méhész hajnalban nyitja ki a kaptárak ajtajait. Ha Nagylóknál másként történt a szállítás, az csak valamilyen nem várt probléma következménye lehetett, mint például a szállító-autó lerobbanása, de erre szerintem kevés az esély.
A méhek vándoroltatásának szabályai egyébként szigorúak: nem lehet csak úgy, akárhová letenni a kaptárakat, tudjuk meg Koleszár Istvántól.
- Be kell jelentenünk a helyi önkormányzatnak, hová szeretnénk kihelyezni a kaptárakat. Engedélyt kell kérni a jegyzőtől, és a terület tulajdonosától is. Minden esetben ki kell tenni a "Vigyázat, méhek!" feliratot, úgy, hogy minden irányból távolról is jól olvasható legyen.

Hogy mindez valóban megtörtént-e a nagylóki esetben, egyelőre nem tudni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika kérdésünkre elmondta, a körülményeket még vizsgálják, az ügyben feljelentés-kiegészítést tettek.
Eközben a méhtámadás áldozatainak többsége felgyógyult - legalábbis testileg. A Fejér Megyei Szent György Kórházba szállított nyolc sérült gyermek közül ötöt már hazaengedtek az elmúlt napokban, tudtuk meg a gyermekosztály vezető főorvosától, Simon Gábortól.
- Még három gyermeket kezelünk. Az ő állapotuk a csípések sokasága következtében a szervezetükben felhalmozódott méreganyag mennyisége miatt volt nagyon súlyos, ám szerencsére gyorsan gyógyulnak. Ilyenkor a szövetelhalásból származó anyagokat a vesének kell kiüríteni, s hogy az ne rakódjon le, állandó, nagy mennyiségű folyadékbevitelről kell gondosodni.



- Már másnap hazaengedtük azt a két kisgyereket, akiket a méhtámadás sérültjeiként hozzánk hoztak be kezelésre - mondta lapunknak Sipos Edit, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.  - Mindketten jó állapotban voltak sérüléseikhez képest, és gyógyszeres kezelés javaslatával veszély nélkül elhagyhatták a kórházat  tette hozzá.
 A megyei méhészek egyesülete tegnap egy mázsa mézet szállított a nagylóki iskolába, tudta meg lapunk. A túrázó iskolák diákjainak ők juttatják majd el az édes ajándékot, hogy a gyerekek könnyebben feledjék a bajt, s ne tekintsék ellenségnek a méheket.

Sokkoló emlékek

"Az események gyorsan zajlottak, mintha egy katasztrófafilm  kockái peregtek volna a szemünk előtt", emlékezett tegnap az egyik kiránduló csapat osztályfőnöke,  Horváthné Szabó Judit. A tanárnő egy anyukával a kirándulók utóvédjét képezte. Amikor tudomást szereztek a támadásról, a sérültek felkutatására indultak, ám őket is ellepték a megzavart méhek.     Az osztályból hat diák került kórházba, valamint a tanárnő és az anyuka. Már otthon vannak valamennyien, sőt, Judit és két diákja tegnap iskolában is volt.
"Ahogyan a fullánkok okozta sebek, úgy a lelki sérülések is nehezen gyógyulnak. De legalább kibeszéljük magunkból a sokkoló perceket", hangsúlyozta Horváthné Judit.

Szerző: Lovász Lilla, Pekarek János, V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!