Hírek

2011.09.30. 02:29

Mustot ittak, diót törtek

Nagyvenyim - Népviseletbe öltözött kislánykák és legénykék szaladgáltak csoportokba verődve a Nefelejcs Óvoda udvarán tegnap. Messze földre elhallatszó kavalkád volt - vendégsereggel.

Körmendi Erzsébet

A teraszon előkészítették a szőlődarálókat, a préseket, hogy a gyerekek ügyeskedhessenek, majd édes mustot kóstolhassanak kedvükre. De csak a műsor és a nagy játék után, amelyet csodálatosan megszerveztek számukra a pedagógusok. Nagy volt a népsűrűség, ugyanis vendégeket hívtak a mulatságra: a mezőfalvi, a baracsi, a rácalmási és a dunaújvárosi Zalka Máté utcai óvoda képviseltette magát egy-egy csoporttal a rendezvényen. Valamennyi vendég gyermek szép, népies ruhát öltött az alkalomra, illetve a csoportok rövid műsorral, körjátékkal lepték meg egymást.

A produkció után szétszéledtek a csapatok az udvaron, hogy mindenki kipróbálhassa azokat a népi játékokat, amelyeket a vendéglátó pedagógusok ajánlottak. Színvonalas állomáshelyeket alakítottak ki szalmából, valamint nádból készült viskók tették még ősziesebbé és hagyományosabbá a díszletet. A játékok pedig ötletességről árulkodtak. Nagy szőnyegen kukoricát morzsoltak a gyerekek, persze versenyeztek is, ki pattogtatja le gyorsabban a szemeket a kukoricacsőről. A szomszédos állomáshelyen egy kislány alig bírta felemelni a legalább egy méter hosszúra faragott uborkafogó csipeszt - végül megbirkózott a fogással, ügyesen megcsippentette a diót, és áttette a hatalmas eszközzel egyik kosárból a másikba. Nem messze tőle boroshordókat gurítottak a gyerekek, másutt pedig egy rúdból kiguruló diót kell eltalálniuk az óriás fa kalapáccsal.

- Nagyon szuper ez az egész, ilyen játékokkal otthon nem tudunk játszani! - ujjongott az egyik rácalmási kisfiú, majd azonnal faképnél hagyott, szaladt a társaihoz, hogy ki ne maradjon valami érdekesből... Például a lovaskocsikázásból, ugyanis abban is részük volt a gyerekeknek, tehettek egy nagy kört a venyimi óvoda környékén.

- Szinergiás pályázaton nyertünk támogatást erre a nagyrendezvényre - mondta Rauf Pálné óvodavezető-helyettes.- Örülünk, hogy ennyien eljöttek, és közösen feleleveníthetjük a hagyományokat, a gyerekek kipróbálhatják a népi mesterségeket. Tevékenységközpontú óvodánkban minden évben nagy esemény a szüreti kavalkád.

Ezt tanúsíthatjuk. De nemcsak mi, hanem a szülők is, akik délután benépesítették az óvodaudvart. Vastapssal jutalmazták a Nyuszi csoport műsorát, majd a gyerekekkel kézműveskedtek, játszottak, megkóstolták a helyben sütött lángost - legalább annyira élvezték a szüreti mulatságot, mint az óvodások. A Habakukk Bábszínház előadása csak fokozta a gyerek-felnőtt társaság jó hangulatát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!