Hírek

2011.03.05. 06:50

Kiábrándító ez a szürkeség - tűnjön el a tél!

Morcosan ébred az ember, fénytelen a reggel, öt perc, mire a gyereket bebugyolálom, pulóverek, kabátok, csizmák, kesztyűk - állig felöltözés -, szürkeség és fagyoskodás. Igyekeztem tőmondatokban összefoglalni, amiből embertársaimhoz hasonlóan nekem is elegem lett az elmúlt hónapokban.

Dunaújvárosi Hírlap

 

 

Simon Gyuláné, az iskola kompetenciás munkaközösségének vezetője meséli, hogy a hagyományok szerint három hete tart a télűző-tavaszváró programjuk. Karnevállal kezdték. A farsanghoz kapcsolódó játszóházas, fánkevős műveltségi vetélkedő után most a felvonulással űzik a sötétség szellemeit. Zárásként pedig kiszebábot égetnek majd, körülbelül két hét múlva. Tanórákon is foglalkoznak a témakörrel: magyaron verseket, éneken dalokat tanulnak télről és tavaszról, és az évszakok a téma rajzon, technikán is.

- A felvonulás jó alkalom arra, hogy tettekben is megéljék a gyerekek az órákon hallottakat - mondja Simon Gyuláné. - Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a kurjongatásba, kiadták magukból a téli bezártság miatti feszültségeket.

Ki vagyunk éhezve a napsütésre. Egyre inkább érezzük, hogy gyilkolja a lelkünket a félhomály, szervezetünkből is sokat kivettek a téli hónapok. Varga Szabó Lajos belgyógyász főorvos szerint télen nincs annyi gyümölcs, zöldség, a vitaminellátás gyérebb, és a napsütés hiánya is kedvezőtlenül hat ránk. Ráadásul ebben az időszakban esik át az ember számos betegségen, ami szintén nem használ az erőnlétünknek.

Kánai Gábor meteorológustól azt kérdeztük: mi vagyunk türelmetlenek, vagy az időjárás tényleg gonosz tréfát űz velünk?

- Az emberekben általában olyan kép él a tavaszról, hogy húsz fok és napsütés van, és miközben sétálnak, madarak csicseregnek a fákon. A valóság ezzel szemben az, hogy a tavasznak igen sok arca van - figyelmeztet az ICI Interaktív Meteorológia szakembere.

- Sajnos bele kell törődnünk, hogy az egész tavaszi időjárást nagy dinamizmusok, változások jellemzik, és a napsütés mellett ugyanolyan eséllyel fordulhatnak elő nagy viharok, és roppant kellemetlen, szeles napok is.

- Nemcsak nálunk produkál érdekes jelenségeket az időjárás. Az olaszországi Ravennában tegnap harminc centi hó esett, Madridban pedig havas eső borzolja az emberek kedélyét. Ezzel együtt is azt kell mondjam, a várható hét fok körüli nappali csúcshőmérséklet Magyarországon megfelel az ilyenkor szokásos átlagnak - szolgál kijózanító statisztikával Kánai Gábor, aki azt mondja: a mostani hétvége felmelegedést hoz, aztán újabb lehűlés jön, majd szerdától ismét felmelegedés következik, folytatódik tehát a hektikusság.

- Gyakran megkérdezik tőlem, mikor ér véget a tél. Erre azt szoktam mondani, hogy január legmelegebb napja olyan, mint amilyen június leghidegebb napja szokott lenni. Egy szó mint száz, egyelőre ne tegyük el a szekrény mélyére a télikabátot.

Ezt még hallani is rossz! De bízzunk benne, hogy a dózsások, hétvégén a busók jobb belátásra bírják az időjárásért felelősöket, és a rácalmásiak is ráerősítenek ma délután a Városháza téren 16 órakor kezdődő télűzésükkel. Jöjjön már a tavasz, elvégre tavaszi hónapot, márciust írunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!