Hírek

2011.03.28. 09:29

Kezdődik a bontás

Kulcs - Jövő héttől megkezdődik az életveszélyessé vált ingatlanok elbontása a lezárt kulcsi löszparton. A tulajdonosok ugyanakkor nem költözhetnek vissza. Az áramszolgáltatást visszaállítják, de víz továbbra sem lesz

Szigeti Sándor

Rátky Keled, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: egy kivételével már megvannak a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatok a hét életveszélyessé nyilvánított ház, illetve üdülő elbontásáról.

Ez azért roppant lényeges kérdés, mert amíg ezek az épületek állnak , addig senki nem léphet be engedély nélkül a területre, és a védekezési beavatkozások sem kezdődhetnek meg.

Nehéz döntést kellett meghozni, hiszen a hét életveszélyessé vált épületből még ingóságaikat sem menthették ki a lakók. A terv most az, hogy az épületek összedöntése után lesz lehetőség az esetlegesen szükséges építőanyagok, nyílászárók elvitelére, és a megmaradt ingóságok kimentésére.

Kérdésre dr. Árva Helga jegyző elmondta: a tulajdonosok egy előzetesen kitöltött nyilatkozat után ezt követően is csak saját felelősségükre tartózkodhatnak a területen, az éjszakai tartózkodás (visszaköltözés) pedig továbbra sem megengedett.

A tulajdonosok értékeik összegyűjtésére vihetnek magukkal segítséget, ugyancsak saját felelősségre. Egyedül egyébként sem mehet be senki a területre, azért, ha netán valakivel baj történne, legyen, aki segítséget tud hívni.

Kiss Csaba polgármester megígérte: a Deák Ferenc utcában és a Hullám utcában visszaállítják az áramszolgáltatást, megjegyezte azonban: ehhez az E.ON hozzájárulása is szükséges, amely szeretné megvizsgálni, pontosan mennyibe kerülne és milyen kockázatokkal járna ez a beruházás a még mindig mozgásban lévő parton. (Mint ismert, a villanyoszlopokat a löszcsúszás után kidöntötték, a közműveket pedig elzárták.)

A vízszolgáltatás visszaállítása nincs napirenden.

Kérdésre elhangzott: az életveszélyessé vált ingatlanok elbontásáról az önkormányzat ingyen gondoskodik, a többi épület elbontásában viszont nem tudnak segédkezni: - Már így is fejmosást kaptunk az államtitkár úrtól, hogy közpénzből miért fordítunk magántulajdonban lévő ingatlanok elbontására - jegyezte meg a polgármester.

Kiderült az is, hogy Kulcs továbbra sem kapott egy fillér állami segítséget sem a védekezésre, pedig a löszcsúszás akár négyszáz ingatlant is veszélyeztethet. Ez utóbbival kapcsolatban jegyezte meg Fauszt Tibor, az egyesület elnöke: az 1,6 kilométeres kulcsi fal Magyarország legnagyobb mozgó löszpartja, ezért még ha lehetetlennek tűnik is, össze kell fogni, hogy központi segítséget kapjon végre a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!