Hírek

2010.09.25. 02:29

Palackból lett hídavatás

Dunaújváros - Bizonyára Wagner Nándor nem így képzelte alkotása továbbgondolását, ám tegnap délután mégis hidat emeltek a Korsós lánynak. Palacképítők a békásban.

Dunaújvárosi Hírlap

- Mikor lehet már játszani a palackokkal - vonta kérdőre egy kisiskolás Páhi Péter rendező-szervező kacatszobrászt a könnyed őszi napsütésben a békás szökőkútnál.

Az Újpart művészegylet és a Kortárs Képzőművészeti Intézet Játékkultúra címet viselő háromrészes akciósorozatának első epizódján, pénteken délután a feladat az volt, hogy Kiss Anna és Páhi Péter vezényletével, a csatlakozókkal kiegészülve hidat emeljenek a békás tengerének közepén magányban veszteglő Korsós lánynak. Wagner Nándor alkotását 1955-ben állították fel, ötvenöt éve dísze a térnek, szeptember 24-én azonban új - ideiglenes - elemmel bővült a békás szoborcsoport. A híd pillérjeit üres pillepalackokból fonták egybe a készítők. Az építőket kettős cél vezérelte. Egyrészt újragondolni, cselekvően beleavatkozni a városképbe, másrészt felhívni a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, és a hulladék-újrafelhasználás lehetőségeire. Információink szerint egy hétig áll majd az ideiglenes pontonhíd.

Az akció folytatásában a Városháza téren és a Duna-parti lépcsősoroknál is felbukkanak majd az építők. Színes hulladékpapírokból, képeslapokból állítanák össze a Városháza tér járófelületére Dunaújváros térképét. A résztvevők a számukra fontos épületekkel, térelemekkel, saját lakóházukkal, vagy bármi mással megjelölhetik magukat ezen a térképén. E kijelölt pontok háromdimenziós alkotások lesznek. A sorozat zárása Duna-parton lesz, ahol a teraszos lépcsősorokra kerülnek majd felszínes plexilemezek. A programokhoz a Kortárs Művészeti Intézet biztosítja a kellékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!