Hírek

2010.05.11. 02:29

Cseng a gázmotor-kassza

Dunaújváros - Több mint kétszázmillió forintos bevételre számíthat a város, mégpedig osztalék formájában. A két gázmotoros erőmű bevételeiből az önkormányzat fele részben tulajdonosként hasíthat ki egy szeletet.

Dunaújvárosi Hírlap

Az Energo-Hőterm Kft. nettó árbevétele tavaly 3 milliárd 138 millió 200 ezer forint volt. A mérleg szerinti főösszeg 5 milliárd 85 millió 841 ezer, a mérleg szerinti eredmény 118 millió 236 ezer forint volt, a saját tőke pedig 1 milliárd 475 millió 103 ezer forint.

Az Energo-Viterm Kft-nél a nettó árbevétel 1milliárd 50 millió forint, míg a mérleg főösszeg 4 milliárd 452 millió 349 ezer forint. A mérleg szerinti eredmény ez esetben 158 millió 681 ezer, a saját tőke pedig 1 milliárd 213 millió 529 ezer forint.

Az adatokból tehát kiderül: a tavalyi évet az egyik mű 118 millió 236 ezer, a másik pedig 158 millió 681 ezer forintos nyereséggel zárta.

- A gázmotoros üzletrészvásárlás mindenképpen jó üzlet volt - érvelt újfent a tranzakció mellett dr. Kálmán András. A polgármester lapunk kérdésére elmondta: Az osztalékból több mint kétszázmillió forintra számíthat a város. A gazdasági évet minden év május 30-ig zárják le a cégek. Ezt követően a gázmotoros cégek taggyűlésén megszületett döntés értelmében kerülhet sor az osztalék kifizetésére.

A város a tavaly márciusban megkötött szerződés értelmében egyébként osztalékelsőbbséget élvez. Anno abban állapodtak meg, hogy az önkormányzat évente minimum háromszáz millió forintot kap a nyereségből, ahogy említettük: elsőbbséggel. Vagyis: nem részarányról van szó. A másik félnek ezúttal is a nyereségnek körülbelül egyötöde jut. A város a háromszáz millió helyett azért jár most csak kétszáz millió forint körüli összeg, mert az üzletkötés időpontja miatt egyelőre nyitott évről, nem pedig teljes évről van szó. A teljes évi elszámolás a következő etaptól, vagyis a most induló gazdasági évtől várható.

- Nem csak az állandó, éves bevétel miatt volt jó üzlet 3,4 milliárd forintért megvásárolni a gázmotoros üzletrészeket - jelentette ki Kálmán András. A polgármester már a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen is hangsúlyozta: ez stratégiai lépés. A város teljesen önálló távhőellátásának biztosításához megtett első lépésről van szó. Már többször, több fórumon elhangzott: hasznos lenne, ha a városi távhőszolgáltatás nem függene a magánkézbe került vasműtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!