Hírek

2010.04.24. 02:28

Jogpont: ingyenes segítségnyújtás

Dunaújváros - Alig több mint egy év alatt húszezren vették igénybe a Jogpont Hálózat ingyenes jogi tanácsadását.

Szigeti Sándor

A több mint húszezres (20 ezer 645) ügyfélszám országos adat, de a Közép-dunántúli Régió számai is beszédesek: tegnapig háromezer-ketten kértek segítséget a Jogponttól. Az év végére bőven meglesz az előzetesen kalkulált négyezres látogatottság. Az ok sajnos prózai:

- Jellemzően a munkahelyükről elbocsátott, leépítésben érintett emberek fordulnak hozzánk. Nagyon sok ötven év feletti kér tanácsot tőlünk: mihez kezdjen, milyen lehetőségei vannak azután, hogy állás nélkül maradt. A másik nagy csoportot a fiatal pályakezdők teszik ki. Ők sokszor alapvető munkajogi kérdésekkel sincsenek tisztában - mondta el kérdésünkre Jankovszky Sándor régiós projektmenedzser, aki azért érkezett Dunaújvárosba, hogy népszerűsítse a Jogpontot.

A hálózat 2009. februárjában száznegyvenegy irodával kezdte meg működését. Fejér megyében a két székesfehérvári, a sárbogárdi és a móri iroda mellett Dunaújvárosban is elérhető a szolgáltatás.

- Főként munkajogi, társadalombiztosítással és nyugdíjjal kapcsolatos, illetve vállalkozások indítására vonatkozó kérdésekkel találkozunk. Dunaújvárosban ezek teszik ki a megkeresések nyolcvan százalékát - mondja dr. Volein István.

- Gyakoriak a munkahelyi konfliktusok. Az emberek nincsenek tisztában azzal, mire számíthatnak rendes- vagy rendkívüli felmondás, esetleg csoportos létszámleépítés esetén. Nem ritka dolog, hogy a munkaadó nem hajlandó elszámolni és kifizetni a túlórát. Mi segíteni tudunk abban, hogy ilyenkor mi a teendő - hangsúlyozza dr. Volein István, aki a Jogpont Hálózat keretein belül keddenként délután három órától este hatig várja a hozzáfordulókat.

Azt mind Jankovszky Sándor, mind pedig dr. Volein István hangsúlyozta: a hálózat arra törekszik, hogy a fölösleges munkaügyi perek elkerülhetők legyenek. A jogi segítséggel felruházott dolgozók eredményesebben tudnak tárgyalni munkaadójukkal, nem maradnak magukra.

Elhangzott az is: a munkajogi problémák többsége a kis- és közepes vállalkozásokkal kapcsolatos. Ezeknél a cégeknél nem működnek érdekvédelmi szervezetek, és kollektív szerződések sem védik a munkavállalók jogait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!