Eszterlánc

2017.09.17. 09:20

Függőség: De mi van ha a jutalom ezúttal elmarad?

A jutalmazórendszer agyunk ősi része, arra sarkall, hogy kutassuk föl, amire szükségünk van, riadóztat minden látványra, hangra, illatra, amely segíthet ebben. Akkor igazán hasznos, amikor túlélésünk múlik azon, hogy sikerült-e megszerezni például a táplálékot.

Szente Tünde

Fotó: pixabay.com

Ám csapdába is csalhat bennünket, hiszen mai világunk ezernyi lehetőséget kínál vágyaink kielégítésére – állítja Anna Rose Childress agykutató és hozzáteszi, hogy páratlan érzékünk van a jutalomforrások megtalálására, felismerésére: ez egyik fontos evolúciós örökségünk.

Sárának erről függő emberek jutottak eszébe. Jóska házasságát tönkretette az alkohol. Jóska apja is ivott, de orvosai fenyegetésére ötvenévesen abbahagyta, így nyert még tizenöt évet. Jóska apjának az apja az ital mellett kártyázott, eljátszotta a családi gazdaság jelentős részét. Janika játékgépezett, és külföldre menekült behajtói elől. Sanyi folyton az okostelefonján lóg, attól fél, hogy lemarad valamiről. Kálmán láncdohányos. Gábor nem tud meglenni a csokoládé nélkül. Misi kapcsolatfüggő, Márti járja a boltokat, kényszeres vásárló. Evelin egész nap eszik. Zsuzsanna kávén és gyógyszereken él. A hajlamuk, a mintakövetésük, a stresszes életük miatt váltak függővé?

Károly kábítószerfüggő. Elhatározta, hogy abbahagyja a narkózást. Orvosa elmagyarázta neki, hogy a függősége nem erkölcsi fogyatékosság, hanem betegség. Minden káros hatás dacára kényszeresen ragaszkodik függősége tárgyához, és közben beszűkül a világa: az agya mind kevésbé képes kontrollálni a viselkedését. A függőség okozta agykérgi változások befolyásolják az ítélőképességét, az önkontrollját, tévútra viszik a vágyait, szokásait, örömérzetét, az érzelmei szabályozását.

A függőséget okozók erősen hatnak agya jutalmazó rendszerére, a vággyal, a sóvárgással összefüggő idegi áramkörre. A függőség rengeteg változást hoz létre az agy finomszerkezetében, kémiai folyamataiban, valamint a sejtek közötti jeltovábbításban. Kialakulásánál a jutalom lényeges tényező, ám a betegség elhatalmasodásával egyre gyengül a jutalom okozta örömérzete.

A szenvedélybetegségek kezelésében két tábor feszül egymásnak, az egyik szerint a hibás kémiai folyamatokat gyógyszerrel vagy egyéb eljárásokkal kell orvosolni, a pszichoszociális támogatás csak járulékos segítség. Az ellentábor szerint a gyógyszer másodlagos, előnye csak annyi, hogy csillapítja a sóvárgással és megvonással járó kínokat, amíg a pszichológiai terápia meghozza a gyümölcsét.

A gyógyulás esélye Sárát legalább annyira foglalkoztatja, mint a függőség számtalan oka. Fran Smith egy tudományos folyóirat legújabb számában a gyógyuláshoz szükséges „tudatos jelenlétről” ír. Brewer szerint a függőség terápiájának legjobb módja, ha a nyugati tudomány eredményeit ősi meditációs gyakorlatokkal ötvözzük. Nagyon fontos a tudatos jelenlét, meditációval és egyéb módszerekkel folyamatosan felül kell vizsgálnunk cselekedeteinket, érzéseinket, kivált akkor, ha hajlamosak vagyunk az önpusztításra. A tudatos jelenlét ugyanis arra készít fel, hogy észleljük, amikor sóvárgunk valami után, ezáltal segít elérni, hogy ne tegyünk semmit sóvárgásunk csillapítására: tartsunk ki, amíg csillapodik a vágy.

Anna Rose felvetésére Sára mélyen magába nézett, és szembesülnie kellett floroholizmusával. Gyógyíthatatlan virágfüggő. Ez az ő evolúciós öröksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!