Hétvége

2017.09.01. 17:45

Eszterlánc - A reggelek hangulata

- Nekem erre nincs időm! - és kinyomta a telefonkészüléke gombját Lajos.

Szente Tünde

- Hülyékre nekem sincs! - gondolta magában Timi, akinek legalább annyira drága volt az ideje, mint a férfinak, és bosszúsan letette a mobilját. Még pályakezdőként elsajátíttatták vele az időgazdálkodás alapjait, így azzal a tudatossággal szervezte a munkáját és a magánéletét, hogy minden olyan dologra legyen ideje, ami számára fontos.

Érdeklődéssel rágta magát végig az ezzel kapcsolatos olvasmányokon, legutóbb például Kerner Tibor: Rendhagyó önszervezési kalauz krónikus időhiányban szenvedőknek, avagy „Az Idő Urai. Időgazdálkodás mesterfokon” című összeállításán. Volt egy mondat, amit beírt a határidőnaplójába: „A legtöbben úgy akarják megoldani időgazdálkodási problémáikat, hogy összes teendőjüket megpróbálják begyömöszölni a nap 24 órájába.” Na, erről egyből ráismert párjára, aki úgy kezdte a hét végét, hogy egy hétre való programot szervezett rá. Persze, még reggel, amikor egyébként is hajlamos az ember túltervezni magát, ereje, lendülete teljében. Ez roppant idegesítette benne, mert vele ellentétben, neki a hét vége az ellazulás, az időtlenség szimbóluma lett volna, ha békén hagynák. Olyankor nem akarta tudni, hogy mennyi az idő, legszívesebben letakart volna minden órát maga körül.

Legutóbb csak azért töltött ki egy tesztet, hogy ellenőrizze, mennyit felejtett az Időbankos képzésen tanultakból. „Értékelje, milyen gyakran mutatkoznak Önnél a leírtak. Kérjük, hogy a valós állapotot jellemezze, és ne azt, ahogyan ideális esetben szeretné, hogy legyen.” A szinte soha, a ritkán, az időnként, a gyakran, valamint a szinte mindig - lehetőségek közül választhatott. „Előfordul, hogy az utolsó pillanatban végez a feladataival, vagy halasztást kér? Szokott időt szánni a tervezésre és az ütemezésre? Tudja, hogy mennyi időt tölt el az egyes tevékenységeivel? Milyen gyakran zavarják meg feladatai ellátása közben? Az ütemtervében hagy időt a váratlan dolgok kezelésére? Stresszelik Önt a határidők és a vállalások?”

Csutorás Zoltán hatékony időgazdálkodási tippjei közül a „Kevesebb email, különösen reggel!” szempontra már magától is rájött, addig nem nyitotta meg az elektronikus leveleit, amíg a fontosabb dolgokkal nem végzett, bár közben ott motoszkált a fejében, nehogy olyan információ jöjjön be, ami szükséges a munkájához. A tanácsadó azzal érvel, hogy a levelek esetleg felbosszantanak, elterelik a gondolatainkat, általuk átadjuk magunkat a mások által generált feladatoknak. Megfigyelte Timi, hogy a leghatékonyabb emberek többnyire jókedvűek. Számos kísérlet bizonyította is, hogy a hangulat változása hatással van a problémamegoldó képességre és a döntésekre. A reggeli hangulat befolyásolja az egész napot, ezért érdemes odafigyelni rá. Timi éppen ezért nem tűrte, hogy párja elrontsa a kedvét a morcosságával.

Nem dőlt be Bandi hét eleji ötletének, hogy a horgászprogram kezdetéhez, egy napra rá csatlakozzanak a hölgyek is, mert Timi nagyon jól tudta, hogy a reggeli lelkesedések csalókák, órák-napok múlva jön a kijózanodás, szembesülés a részletkérdésekkel. Viszont azt rendkívüli módon sajnálta, hogy a délelőttjei olyan gyorsan elröpülnek: tevékenységeinek többségét abban az időben szeretette elvégezni: frissen, tiszta fejjel, türelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!