Égből pottyant gondolatok

2017.09.17. 08:30

A belső béke nélkül mindegy, mennyire kényelmesen és luxusban élsz

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek

Molnár Éva Zsófia

Lelki béke

Ha boldogságunkat attól tesszük függővé, hogyan alakulnak életkörülményeink, lelkiállapotunk éppoly labilis lesz, ahogy külső körülményeink változnak. Mindnyájunk életútját sokféle megpróbáltatás kövezi: szerettünk elvesztése, egészségi gondok, kapcsolati válság, családi problémák, munkahelyi, pénzügyi nehézségek, s végül, de elkerülhetetlenül az elmúlás… Az anyagi világban életünk velejárója, hogy növekedést, kiteljesedést stagnálás vagy leépülés követ. Poláris világban élünk, ellentétpárokkal. De a vég új kezdet, mert a tartalom, az erő, ami mozgatja, átalakítja, nem szűnik meg: a változás állandó, a változás (meta)fizikai törvényszerűség (Buddha a természet törvényének nevezi). A fizikában megfigyelt tény: energia, információ nem tűnik el, csak átalakul.

Ragaszkodnunk, ellenállnunk a változásnak szélmalomharc, bölcsebb az elfogadás a törvényszerűvel, s a (már) megváltoztathatatlannal való megbékélés.

Testünk növekszik, majd előbb-utóbb leépül és meghal, érzelmeink változékonyak, gondolataink csaponganak: külső formánk labilis, akárcsak életkörülményeink. Csak legmélyebb szintünk, amely mindezt a változást tanúként figyeli, átéli, az a nyugvópont az élet forgószele középpontjában… Ha megtanuljuk ebből a perspektívából megélni az élet viharait, a nyugalom útitársunkká szegődik! Habár átérezzük a vihart, nem billenünk ki egyensúlyunkból…

Ezért fontos az elégedett, hatékony élethez a befelé figyelés, s a középponttól elválasztó homály tisztítása:

„… a körülmények változóak… A (mély)meditáció, kikerülve ezt a buktatót, egyenest a tudatállapot kontrollálását célozza meg – így már nincs szükség állandóan boldogító körülményekre!” (Idézet a „Kiút a korlátok közül” című könyvből)

Lelkünk középpontjában mindig béke, derű uralkodik:

„A lelki béke kulcs: a belső béke állapotában a külső problémák nem érintik mély békédet és nyugalmadat. Ebben a tudatállapotban higgadtan és értelmesen kezeled élethelyzeteid megőrizve a belőled áradó derűt…

Belső béke nélkül mindegy, mennyire kényelmesen és luxusban élsz anyagilag, még mindig találsz okot aggodalomra, boldogtalanságra vagy zavarhatnak körülményeid.” (Dalai Láma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!