KÖRKÉP

2018.02.25. 14:00

Hogyan szervezzük meg az álomesküvőnket?

Az év eleje az esküvőkiállítások, az esküvői szolgáltatók megrohamozásának hónapja. Három vasi feleség segítségével gyűjtöttük össze, mire érdemes figyelni, ha az ember esküvőre készül.

duol.hu

Foto:

Az alapkérdés általában az, hogy mikor érdemes elkezdeni a szervezést.

Károlyi Kitti Körmenden kelt egybe párjával. – A szervezés időtartama attól függ, hol tartjuk az esküvőt. Egy nagyobb városban biztosan szükség van arra, hogy egy évvel a kitűzött nap előtt nekikezdjünk – mondta.

Zubrits Ildikó úgy látja, ha valaki csak egy 10-20 fős családi összejövetelt tervez, az megoldható bárhol, de ha a pár nagyobb lakodalmat szeretne, akkor a templom, a városháza – a házasságkötő terem – lefoglalása miatt egy évvel előbb tényleg meg kell kezdeni a szervezést.

- Mi ragaszkodtunk a helyszínhez, ahova másfél évvel korábban próbáltunk bejelentkezni. Végül mást kellett választanunk, fogyott az idő, muszáj volt döntenünk – mesélte Zsigmond-Horváth Edina.

Ildikó ezen a ponton megjegyezte: az ő esküvőjük polgári és templomi időpontját már kijelölték, lefoglalták, amikor kiderült, hogy mégis változtatni kell, olyan nagy a telítettség. Szerencséjükre azonban egy másik pár végül lemondta a foglalást.

Kitti arra hívta fel a figyelmet, hogy falvakban kevesebb esküvőt tartanak, így több szabad időpont marad a hivatalos helyeken.

Összében-egészében az a benyomásuk, hogy a megyében az utóbbi években nagyon sok esküvő van, viszont kevés a lakodalmi helyszín. Amelyik hely felkapott, azt mind hamar elkapkodják, éppen ezért kell egy-másfél évvel előbb nekilátni a szervezésnek.

De azok se csüggedjenek, akik csak most kezdtek neki 2018-ban tervezett esküvőjük megszervezésének: a legutóbbi adatok alapján csökkent a házasodási kedv megyénkben is – a mielőbbi házasodás esélyei ezzel egyenes arányban nőttek.

Ahhoz, hogy álomesküvőnkön minden tökéletesen működjön, a három megkérdezett feleség szerint a helyszínt érdemes legelőbb lefoglalni – éppen a fenti okok miatt.

Ildi szerint a polgári, illetve a templomi szertartás időpontjának kijelölése a második fontos lépés. A fotós, videós megszervezése pedig a harmadik: itt sem árt résen lenni, hiszen hamar elkelnek a kiemelkedő, de jó áron elérhető szakemberek. Minden attól függ, hogy mihez ragaszkodunk. Ha valaki nem hajlandó házasodni vőfély nélkül, érdemes őt mielőbb „lefoglalni” – és minden mást hozzá igazítani – mondta Kitti. A logisztika, a nélkülözhetetlen résztvevők összehangolása nehéz feladat. – Muszáj kompromisszumokat kötni! – egészítette ki a barátnői gondolatait Edina.

Zsigmond-Horváth Edina, Zubrits Ildikó és Károlyi Kitti szívesen mesélt Fotó: Szendi Péter

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a három hölgy tapasztalata szerint mi az, ami meghatározza a lakodalom hangulatát. Szinte egyszerre említették a zenét és a társaságot.

Ildikó szerint a pár számára valóban fontos barátokat, ismerősöket kell meghívni. Inkább legyen kisebb a lakodalom, ha kell!

Ildikó és Edina nem ragaszkodtak ahhoz, hogy vőfély vezényelje le a lakodalmukat, ám a káosz elkerülése céljából megkértek egy-egy barátot, hogy koordinálja az eseményeket, terelje a tömeget. A két fiatal feleség azonban úgy gondolja, hogy ha nagyobb a vendégsereg, elengedhetetlen a vőfély is. Károlyi Kitti lakodalmában olyan sikerrel állt helyt ez a manapság ismét egyre népszerűbb, régi hagyományokat idéző figura, hogy a vendégek között akadt, aki aztán szintén őt rendelte meg – a saját lakodalmába. Ebből okulva érdemes lehet összegyűjteni azokat az ötleteket a szervezés elején, melyek más párok nagy napján tetszettek nekünk.

Aki nekilát megszervezni az esküvőjét, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A spórolás – Kitti tanácsa szerint – nem lehet a legfontosabb szempont. Hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy (általában, jó esetben) egyszer történik ilyen esemény az ember életében, utólagos javításra pedig nincs lehetőség. Az események megörökítésén tehát nem szabad spórolni Ildi szerint: a fotókat és videókat mutogatjuk majd gyermekeinknek, unokáinknak, mi magunk is azok segítségével emlékezünk vissza a nagy napra.

És mennyi minden még: ruha, ételek, meghívók... De a legfontosabb mégis, hogy van két ember, és ők szeretik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!