Hétvége

2017.08.04. 16:03

Eszterlánc - Jéghideg Kir Royal

Miként a tengerparti szálloda külső és belső tereinél látta, Fanni a vízparti nyaralójukat is az ég és a tenger színébe öltöztette.

Szente Tünde

Kislány kora óta jól álltak neki a kék különböző tónusai, kiváltképpen a türkiz, a kék és a zöld keveréke, ráadásul felnőttként sem csömörlött meg tőle. Anyját nem feketében, hanem hűvös acélkékben gyászolta. Egyszer azt is kitalálta, hogy vendégeinek a vacsora egyes fogásait csupa kék, lila és ibolyaszínű zöldségekből, gyümölcsökből állítja össze. A meghívóban az állt, hogy „Kék lagúna est", ajánlott viselet (dresszkód): kék. Aperitifnek kevéske Cassis feketeribizli likőrhöz jéghideg száraz pezsgővel felöntött koktélt, Kir Royalt kínált. Előételként az olívaolajat grillserpenyőben felforrósította, a hosszában felvágott padlizsánszelet mindkét felét megpirította, sózta, borsózta, a végén lila bazsalikommal megbolondította, halványlila újfokhagymás pirítóssal tette a vendégek elé. Főételül a vörösboros kacsapecsenye mellé lilakáposztát párolt. Desszertként áfonyás túrótortát ajánlott szeder fagylalttal és bodzabogyó öntettel.

A gazdagon összeállított gyümölcstálról nem hiányozhatott a nagy szemű kékszőlő és a hamvas kékszilva sem. A kék csíkos terítővel letakart asztalra kék virágú szarkaláb került a kék színű ajkai kristályvázába. Évekkel később tudta meg, hogy ösztönös vonzódása mennyi mindent elárult testi, lelki állapotáról, személyiségéről, a színterápia elkötelezett hívei szerint. Stephanie Norris kézikönyvében a kék szín összefügg a pajzsmiriggyel, amelynek feladata, hogy az anyagcsere sebességét irányító hormont termelje. A kék szín a torokra, a beszéd, a kommunikáció és az önkifejezés központjára is hatással van. Ezt a színt az intelligenciával, a véleményfelvállalás képességével hozzák összefüggésbe. Amikor az angolok valakit „igaz kék"-ként jellemeznek, az azt jelenti, hogy arra az emberre lehet számítani, mivel szavahihető.

A kék segítségével a figyelem a fizikai világtól befelé fordul a szellemi irányába. Ez a csendes szemlélődés és elmélkedés színe, és ha nem adatik meg a tengerpart, bármely vízpart közelsége, egy kék lámpa, gyertya, avagy a végtelen kék ég látványa is segítheti a meditációt. Ezek lelassítják az agy működését, így teret engednek az ihletett gondolatok számára. A kék üzenete: Békében élek magammal és a világgal.A színterápia egyik ősi módszere a színek belégzése. Ez az, amit a hinduk pranának, azaz „életadó leheletnek" hívnak. A nap kezdetén a szabadban, vagy a nyitott ablak előtt belélegzik a színeket, majd hagyják, hogy átjárja egész testüket, vagy egy bizonyos testrészükre irányítják azokat. Például a zöldeket a szívükre. Fanni próbálkozott a szolarizált víz készítésével. Korábban nem is sejtette, hogy amikor a kék üvegkancsójába szomjoltó vizet töltött, valójában ezt tette. A megismert eljárás szerint, legalább egy órára, a fény közelébe, az ablak párkányára helyezi, de csak estére időzíti a kóstolót, annak reményében, hogy nyugtató hatása nem marad el. A biztonság kedvéért, citromfüvet is áztat hozzá.

Múlt vasárnap Fanni a szántód-pusztai bolhapiacon fűzöld színű üvegtányérokat vásárolt, pusztán azért, hogy megtörje a kékek egyeduralmát. Lehetséges, hogy gondok adódtak a szívcsakrájával?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!