Hétvége

2017.08.04. 15:12

Black Sabbath: A Fekete Szombat új zenei stílust hozott létre

Új sorozatot indított a közelmúltban - a teljesség és a szigorúan vett szakmaiasság igénye nélkül - lapunk a hatvanas-hetvenes évek nagy zenei őrületéről, a rockról, és annak megannyi elágazásáról. Kezdve a nagy „bummal", a hatvanas évek végével.

Agárdy Csaba

Az első részben a Deep Purple-ről olvashattak, majd következett egy másik klasszikus zenekar, a Led Zeppelin, legutóbb pedig a Uriah Heep volt soron.

A Black Sabbath, amikor beválasztották a rock halhatatlanjai közé. Balról jobbra: Ozzy Osbourne, Bill Ward, Tony Iommi és Geezer Butler
Fotó: mixonline.hu

A nagy „bumm" nagy négyesének negyedik tagja a Black Sabbath (Fekete Szombat). Bár őket is sokszor a hardrock képviselői közé sorolják, de egy kicsit eltér a zenéjük a másik három együttesétől. Leginkább a billentyűs hangszerekre építő Deep Purple-től és a Uriah Hepptől. A Black Sabbath kapcsán sokan említik azt, hogy a heavy metal „feltalálói". Sokat elárul a zenekarról, hogy egy horrorfilm címét választották együttesük névadójának. 1968-ban Earth néven alakultak meg, az első felállásuk Ozzy Osbourne (ének), Geezer Butler (basszus), Tony Iommy (gitár), Bill Ward (dob). Osbourne utálta az Earth nevet, és 1970-ben már Black Sabbath címmel adták ki az első lemezüket. Ez a felállás 1979-ig tartott, és ez volt a zenekar legsikeresebb időszaka. Ekkor azonban Osbourne-t kirúgták a mélyrepülését kezdő bandából, leginkább drog- és alkoholproblémái miatt. Ozzy nagyon rajta lehetett a szereken, hiszen a zenekar többi tagja sem esett kétségbe, ha valamilyen tudatmódosító anyaghoz kellett nyúlnia, mégis, nekik is feltűnt, hogy énekesük mennyire függő. Ekkor sokan gondolhatták, hogy vége Ozzy pályafutásának, de nem lett igazuk. Igaz, hogy az énekes nem javult meg, de nagyon sikeres szólókarrierbe kezdett, miközben a Sabbath gyengélkedett, de Ronnie James Dio belépésével (aki előtte a Ritchie Blackmore által jegyzett Rainbow énekese volt) ismét felfelé ívelt a Black Sabbath pályája.

A Black Sabbath elsősorban abban különbözött korosztályának együtteseitől, hogy horrorisztikus színpadi megjelenésükkel, dalszövegeikkel (az okkultizmus és a horror inspirálta a szövegeket), viselkedésükkel és persze zenéjükkel olyan műfajt hoztak létre, amelynek hatására később rengeteg zenekar alakult meg. Elég talán csak az Iron Maident, a Metallicát, a Dream Theatert említeni.Ozzy Osbourne egy nyilatkozatában nem véletlenül mondta: „Azon sem lepődnék meg, ha a közönség egy része koporsóban járna a koncertjeinkre."Egy szövegrészlet is sokat elárul az együttesről. Az 1970-ben megjelent Paranoid című albumokon található a War Pigs című dal. Íme az egyik strófa magyar fordítása: „Most érkezett el az idő, hogy a vasember félelmet terjesszen. Megtorlás a sírból. Végez az emberekkel, akiket valaha megmentett.

A Black Sabbath 1970-ben pályafutásuk elején és rögtön a csúcsán is. Balró jobbra: Geezer Butler, Tony Iommi, Bill Ward, Ozzy Osbourne Fotó: en.wikipedia.org

"Érdekes egyébként ennek a lemeznek a története. A Deep Purple kapcsán írtuk, hogy az 1972-es Machine Head lemezükről hiányzott még egy dal, akkor került elő egy fiók mélyéről a Smoke on the water, amely zeneileg nem túl bonyolult, a zenekar billentyűse, Jon Lord élénken tiltakozott is, hogy a lemezre felkerüljön a szerzemény, de mégis ott kötött ki, majd a banda legsikeresebb száma lett.Hasonlóan járt a Paranoiddal a Black Sabbath. Ebben az esetben is hiányzott egy dal, amit néhány perc alatt összedobtak, és ez lett a zenekar legnagyobb slágere. Ozzy Osbourne, miután felvették a lemezt, hazament, majd a legenda szerint, így szólt a feleségéhez: „Azt hiszem, írtunk egy slágert. Nem reagált, de láttam az arcán, hogy úgy gondolja: ilyesmi sosem fordulhat elő.

"A dalcím választása is érdekes történet, Iommy nyilatkozta évekkel a Paranoid megszületése után: „Se Ozzynak, se nekem nem volt fogalmunk arról akkoriban, mit jelent a paranoid szó, de nem kötözködtünk, és ráhagytuk a dolgot Geezerre. Úgyis ő volt a csapatban az intelligens arc..."

Ozzy Osbourne rengeteg botrány okozója, de a Black Sabbath nélküle sohasem volt az igazi
Fotó: rockness.eu

A Black Sabbath 2017-ig működött, ekkor megszűnt létezni. A búcsúturnéjukat már az eredeti felállásban csinálták végig - de Bill Ward nélkül. A The End (Ez a vég) turné során 2016. június elsején Budapesten is fellépett a Sabbath. Az tény: a zenekar felbecsülhetetlen hatással volt a későbbi metal együttesekre, legyen szó a heavy metal, a power metal, a doom metal, a thrash metal, vagy a black és death metal stílusok képviselőiről. Pályafutásuk során tizenkilenc stúdióalbumot adtak ki, az utolsót 2013-ban „13" címmel.

(Felhasznált irodalom: Kovács László Gábor-Zakár Zoltán: Rock Legendák, lirycbook.blog.hu, hu.wikipedia.org.)

A BLACK SABBATH LEGJEI

A Time az 1970-es Paranoid albumot Minden idők 100 legnagyobb heavy metal albumainak listáján az első helyre sorolta. Az MTV-nél a zenekar a Legnagyobb 10 heavy metal együttes listáján lett első, a VH1 A hard rock 100 legnagyobb előadója szavazásán pedig a második helyen végeztek. A VH1 a Minden idők legjobb metal dalainak listáján az Iron Mant választotta az első helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!