Hétvége

2012.08.25. 06:42

O.Z.O.R.A. - Fűvel-mézzel folyó Kánaán

Aki részt vett Európa legnagyobb goa-partiján, a rendőrségi razziát a béke szigetének felszámolásaként éli meg. Aki dolgozott ott, a megélhetését félti, mások viszont remélik, végleg eltűnik a drog erről a gyönyörű tájról.

Házi Péter

Két héttel az O.Z.O.R.A. névre hallgató fesztivált követően még mindig szedik a szemetet a területen és  állítólag még mindig lehet furcsa tablettákat, érdekes tartalmú zacskókat találni. A szemétszedőket kamerákkal figyelik - a  saját érdekükben, nehogy véletlenül zsebre rakjanak egy-egy ilyen talált zacskót. Ahogy a fesztivál bejáratától pár száz méterre ücsörgő, igar-vámszőlőhegyi Horváth Géza mondja: a fesztiválon kívül is bárki hozzájuthatott bármihez, az egyébként igen  közvetlen fesztiválozók bejöttek a faluba, s például őt is megkínálták füves cigivel. Nem kért, mint mondta, ő inkább megmarad a sörnél.

- Színes ruhákban jöttek, egy hosszú hajú férfi például minden harmadik lépés után leborult  imádkozni. Furcsák voltak, de közvetlenek, igyekeztek velünk beszélgetni - teszi hozzá Halász Péter, aki szerint a zene hangereje sok helyi lakost zavart, de különösebb gond nem volt. Aztán azon a bizonyos napon sok rendőr jött, minden irányból...

A NAPFOGYATKOZÁS ÜNNEPE

Az 1999-es napfogyatkozást legteljesebb mivoltában hazánkból lehetett látni: a Solipse99 fesztivál szervezői ezért keresték meg Schranz Istvánné ozorai polgármestert. Sikerült is egy, a Tolna megyei településhez tartozó, magántulajdonban álló helyet felkutatni, ám a pénzben nem tudtak megegyezni. A fesztivált azonban Ozora néven már meghirdették, így valahol meg kellett tartani. Ekkor jelentkezett az Igar-Vámszőlőhegy melletti Dádpusztán nagy területtel rendelkező Zimányi Dániel, akivel aztán a fesztiválszervezők meg is egyeztek.

- Beleegyeztünk, hogy Ozora maradjon erre az egy alkalomra a rendezvény neve. Az elsőn magam is részt vettem, és meg kell hagyni, csodálatosan sikerült, akkor még nem a drogról szólt! - idézi fel a falu első embere, aki 2005-ben, a kábszerek terjedéséről szóló szóbeszéd miatt a névhasználat ellen tiltakozó levelet írt Zimányi Dánielnek, ám válasz nem jött. Később azt "magyarázták" neki a szervezők, a fesztivál neve O.Z.O.R.A., így, pontokkal és semmi köze a falu nevéhez. (A fesztivál helyszínére, mivel sorompóval lezárt magánterületről van szó, nem sikerült bejutnunk. Az onnan kiérkező furgonban ülő illetőnek jeleztük, Zimányi Dániel álláspontjára is kíváncsiak lennénk,de visszahívást nem kaptunk.)

A polgármesternél a "bili akkor borult ki", amikor 2010-ben a megyei kórház igazgatója felhívta, segítsen, mert egyre több bedrogozott külföldit kell - állami költségen - kijózanítani. Ráadásul ők Fejér megye területéről érkeznek.

EGY HÉT ALATT FÉLÉVES BEVÉTEL

- Találkoztam egy Angliában élő magyar sebésszel, aki elárulta, az év kilenc hónapjában azért dolgozik, hogy aztán nyáron családjával lakóbuszba üljön és végigjára az ilyen fesztiválokat. Ő nem drogozik, nem iszik - mondja Bognár János igari polgármester, aki maga is többször kilátogatott a bulira.

- Az igari jegyző a szakhatóságokkal előzetesen bejárta a helyszínt, akkor senki nem emelt kifogást, így nem is tehettünk volna mást, mint hogy kiadjuk az engedélyt - állítja Bognár, aki szerint nincs olyan fesztivál, amin ne lenne drog, ebből a szempontból ez a fesztivál sem volt különb. Ugyanakkor a rendezvény kiszolgálása a környék 30-32 vállalkozójának, igariaknak, ozoraiaknak annyi bevételt hozott, amit máskor fél év alatt sem termelnek ki. Schranz Istvánné szerint viszont idén a fesztivált egy új gárda szervezte, s Ozoráról szinte senki nem dolgozhatott a rendezvényen.

Az igari Bodaki Lajosné  viszont például fiával árulta a zöldséget a színpadoknál:

- Ez az egész egy felfújt médiahadjárat! Ennél rendesebb emberekkel nem találkoztam még soha. A zöldséges pultnál hosszú sorok voltak, de mindenki türelmesen várakozot, és senki nem lopott! Én magam elítélem a kábítószerezést, de amit ott bent láttam, az nem erről szólt! - eleveníti fel nagy hévvel a történteket a zöldségárus.

A TERMÉSZET GYERMEKEI

A dádpusztai fesztivál különbözik minden más zenei rendezvénytől. Mint ahogy az idei és a tavalyi fesztiválon is részt vevő Zsolt (igazi nevét nem kívánta vállalni) mondja, a fesztivál a természetközeliség, a természet szeretete jegyében zajlik, az ide érkező külföldiek jelentős része vegetáriánus és kifjezetten keresi a bio-élelmiszereket. A résztvevők többsége az egész nyarat úgy tölti, hogy fesztiválról fesztiválra végigvándorolja Európát. A városi léttől megcsömörlött európai polgárok ők, akik a pénzközpontú világból próbálnak legalább erre a néhány hétre kiszakadni. A zene pedig az a goa nevű irányzat, aminek a gyökereit hol máshol, mint a tudatmódosító szerek bölcsőjében, az India dél-nyugati partján található Goa-partvidéken kereshetjük. A hatvanas években, az amerikai hippi mozgalom kifulladása után sokan itt próbálták megtalálni az elveszett szabadságot.

Ami a drogokat illeti: Zsolt szerint a belépőn is szerepelt, hogy Magyarországon tiltott a kábítószerek használata. Itt viszont a bejáratnál valóban nem kutatják át az érkezők csomagjait, nem nézik, mit hoznak be a rendezvény területére.

A RAJTAÜTÉS

- Valójában nem volt ez "rajtaütés". Amit én láttam: a razzia miatt érkező rendőrök jelentős része igen fiatal, talán nemrég végzett rendőr lehetett, akiken látni lehetett, maguk is megszeppentek, hogy ennyi ember szórakozik itt. Egyébként a normálisan bulizókkal nem is foglalkoztak, a zene sem állt le - mondja Zsolt. Szerinte egyébként a nagy médiavisszhang eredménye az lesz, hogy - amennyiben jövőre is megrendezik a fesztivált - sok keménydrogos tényleg azért jön majd, mert a hírek szerint itt minden kapható. Ez pedig véget vet annak a családias, egymást tisztelő hangulatnak, amiért O.Z.O.R.A. ma Európa egyik leghíresebb goapartija.

- Sokan a szemünkre vetették, miért nem állította le azonnal a fesztivált a jegyző. De hát mit tettünk volna a faluba hirtelen kirajzó huszonöt-harmincezer emberrel? Hol szállásoltuk volna el őket? Az lett volna ám az igazi botrány! Mert ezek az emberek viszik Magyarország jó, de akár rossz hírét is a világba! - érvel az igari polgármester.

- Bízom abban, hogy amilyen határozottan a rendőrség most fellépett, annak lesz következménye, s ha esetleg jövőre is lesz fesztivál, a rendőrség kitiltja azokat, akik drogot árulni érkeztek. A kérdés csak az, hol volt eddig a rendőrség? A másik kérdés: így, drogmentesen vajon kifizetődő lesz-e a rendezvény? - teszi fel a kérdést Schranz Istvánné. A választ jövőre kapjuk meg.

 

Az új vezető dönt majd

Szakmai hiányosságokat találtak az ozorai fesztivál rendőri biztosításában  fogalmazott múlt héten egy sajtótájékoztatón Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója.

A szakember kérdésünkre elmondta:  a szükséges lépésekről  és konzekvenciákról a szeptember 1-jével kinevezett új Fejér megyei rendőr-főkapitány és az ORFK közösen dönt majd.

A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és ezzel együtt  vizsgálatot rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. Pintér Sándor belügyminiszter később augusztus végével indoklás nélkül - más megyei kapitányokkal együtt - visszavonta Simon László dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány vezetői megbízatását, helyére Varga Péter ezredest nevezte ki. A leváltott megyei főkapitányt Pintér Sándor rendelkezési állományba helyezte.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat állítólag már hónapokkal ezelőtt titkos információgyűjtésbe kezdett a valójában nem is ozorai, hanem igar-dádpusztai rendezvénnyel összefüggésben - tudtuk meg.

Klecska Ernő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!