Hétvége

2012.08.20. 08:37

István napján zuhant le

A 70 éve hősi halált halt vitéz Horthy István emlékére túrát szervezett a szolnoki helikopterbázis Oroszországba. Céljuk az egykori reptér felmérése, a főhadnagy lezuhanási helyének felkutatása és emlékhellyé nyilváníttatása.

Tihanyi Tamás

Horthy István halálának körülményeit rejtély övezi még ma is. Mivel nagyon jó kapcsolatai voltak Angliában és az USA-ban, a németek tarthattak attól, hogy az ország sorsát nem köti végleg a német szövetség mellé. Ezért logikus volt a merénylet feltételezése: ezt a gyanút a kormányzó és az özvegy visszaemlékezéseikkel is táplálták. A háború után a kommunisták mítoszrombolásból azt is terjesztették, hogy István napot ült, ezért italosan repült.

Lapunknak korábban vitéz Somogyi Pál repülő őrmester, szerelő és lövész, aki a kormányzó-helyettes bajtársa volt az orosz fronton, így emlékezett vissza  a történtekre: "Augusztus 20-án vártuk Karády Katalint, de az előadás elmaradt, mert Horthy István Héja típusú gépe aznap lezuhant. Körülbelül háromszáz méteren egy szűkített fordulót  hajtott végre. A gépe orrnehéz volt, a fordulóban elveszítette a sebességét, s dugóhúzóba esett. Ha ez ezerötszáz méteren történik, nincs semmi baj. A gép teljesen üzembiztos állapotban szállt fel, s nem igaz, hogy a németek megpiszkálták a szerkezetet. Azok oda sem jöhettek. Nem igaz az sem, hogy a névnapját ünnepelte előző este és ivott: református volt és a névnapját nem augusztusban, hanem decemberben ünnepelte. Egyébként sem italozott, teljesen józan életet élt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!