Hétvége

2012.08.19. 08:59

A póni klubtól az olimpiáig

Pákozd, Úrhida - Első megmérettetésükön remekül szerepeltek a helyi lovarda legifjabb, póni klubos lovasai.

Lovász Lilla

A Pony Club intézménye Angliából ered. Itt ismerték fel először - már 1929-ben-: ahhoz, hogy eredményes lehessen, szervezett kereteket kell találni a gyermekek lovas oktatásának. Azóta a világ minden táján létrehoztak hasonló ifjúsági klubokat azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a lovaglás és a lovas kultúra elsajátításához, sportszerűségre, valamint a lovak, a lovaglás iránti alázatra neveljék a gyerekeket már négytől egészen huszonegy éves korig, csapatszellemet, küzdőszellemet alakítsanak ki bennük.

- Hazánk 2004-ben csatlakozott a hálózathoz, megalakult a Magyar Póni Klub Szövetség, mégpedig azért, hogy hozzájáruljon a magyar lovasélet színvonalának emeléséhez. A mi lovardánkban három éve kezdtünk el az oktatást ebben rendszerben, s most indult először a csapatunk hivatalos versenyen - mondja Csabai Attila, a pákozdi lovarda póni klubosainak egyik edzője.

A kicsiknek annyira tetszett a verseny, hogy az oktatók elhatározták, mostantól rendszeresen indítják a gyerkőcöket efféle megmérettetésen.

- Azt tervezzük, jövőre 5-10 fős csapatokkal indulunk minden Póni Klub-versenyen. A gyerekek korosztályok szerint nevezhetnek a legkülönbözőbb számokban: a kezdők futószáron, a haladók díjlovaglásban, díjugratásban, sőt voltizsban és militaryban is megmutathatják, mit tanultak eddig - tudjuk meg a pákozdi lovarda vezetőjétől, Molnár Kármentől. - Így mindenki teljesíteni tudja a saját szintjének megfelelő kihívást, a kicsik jó élményekkel térnek haza, ami nagyon fontos, hiszen a pozitív megerősítés elengedhetetlen ebben a sportban - teszi hozzá. Kiderül, a Póni Klub minősülési rendszerben működik, az 55 százalékot elért versenyző felsőbb kategóriába léphet. Emellett különböző szintű vizsgákat is tehetnek a gyerekek, s nemcsak gyakorlati, a lovakkal, lovaglással kapcsolatos elméleti tudást - az állat testrészeitől a patkolás rejtelmein át a takarmányozásig - ugyancsak megszerzik a felkészülés során.

- Ráadásul a szülőket sem kergeti anyagi csődbe a póni klubos oktatás: mivel egy lóval több gyermek is indulhat a versenyeken, jó szervezéssel a lovardák takarékosan tudják megoldani a lovagoltatást. A nevezési díj a versenyekre pedig csekély, ez is pénztárcakímélő.

A nemrégiben Úrhidán megrendezett bajnokságon induló hét pákozdi gyerkőc közül mindenki helyezést ért el, sőt, a tízéves Kovács Eszter díjugratásban a PK1 és PK2 kategóriákban első lett, míg a hétéves Molnár Petra Lili a futószárasok dobogójának harmadik fokára léphetett.

Eszter hat éve lovagol, voltizzsal kezdett, de hamar áttért a díjugratásra, tudjuk meg edzőjétől: az ugró lovasokat felkészítő, háromszoros olimpiai válogatott Sós Attila is meg van elégedve a lányka teljesítményével, hiszen nem először vesz részt versenyen az ifjú lovas. Eszti pedig már most biztos benne, a lovak mindig is fontosak lesznek az életében: - Szeretnék minél több versenyen indulni, egyszer kijutni az olimpiára... És dobogóra állni a világ előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!