Hétvége

2012.06.17. 05:24

Horthy szobrot avattak Csókakőn

Csókakő – Közadakozásból állítottak szobrot a településen Magyarország egykori kormányzójának, Horthy Miklósnak. Az alkotást szombaton leplezték le, számos érdeklődő jelenlétében.

B. Kiss László

A csókakői Vértesalja Gyermekei nevű szervezet kezdeményezésére, több civil szervezet összefogásával és a helybeli önkormányzat támogatásával állítottak mellszobrot a faluban Horthy Mikósnak. Az alkotást Máhr Ferenc csákberényi szobrász készítette, felállításának költségeit adományokból fedezték. A kormányzó szobrát szombaton délután leplezték le a Nagy-Magyarország térnek átkeresztelt bányaudvaron, a Trianon emlékmű tőszomszédságában, a vár alatt.

A szoboravatón – mások mellett – beszédet mondott Toroczkay László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Hegedűs Lóránt református lelkész, Kalló József csákberényi katolikus pap  és Fürész  György, a település polgármestere. Budaházy  György az internet segítségével, a számítógép képernyőjéről  köszöntötte az egybegyűlteket diósdi otthonából.

A revízió mindenkinek a szíve joga, de előbb magunkban kell rendet tenni. Szüljenek a lányok, hiszen - miként Apponyi Albert megfogalmazta - a Kárpát-medence azé lesz, aki „teleszüli”  - mondta el beszédében Fürész György

Se a vallás, se a pártállás szerint ne legyen megosztott a nemzet, amelynek jövője a gyermekekben rejlik – hangsúlyozta beszédében a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!