Hétvége

2012.01.29. 09:14

Kolbásztöltők kislángi kalandja

Kisláng - Akivel csak beszéltem szombaton, valamennyien azt erősítették, hogy a családi-baráti társaságok, a kisközösségek együttléte, a jóízű anekdotázás, a remek hangulat mindennél többet ér. Kell egy kis szusszanás ebben a nagy rohanásban!

V. Varga József

- Pista bácsi, az idén melyik csapatban „szerepelsz”? - firtatom.
  
- Egyikben sem, átadtam a fiataloknak a stafétát, mármint a hurkatöltőt - Hingyi Istvánt most sem hagyja el a humora.
- A zsűriben viszont lesz majd dolgom dél körül.


  
Kislángon - a múlt évi sikeres nyitányt követően - szombaton már másodízben rendezték meg a kolbásztöltő-fesztivált. Nyolc órakor levágták a 275 kilós (!) hízót, szétosztották a kolbásznak való húst, a jószág többi része pedig a „közösbe” került, a faluebédhez.
  
- Tavaly tizenhárom csapat mutatta meg tudományát, most pedig - ahogy hallom a szervezőktől - huszonhárom gárda nevezett - meséli Rumpler Tibor polgármester, az újkori hagyományt teremtő kolbásztöltő-fesztivál ötletgazdája.


  
Jöttek a környező településekről is: Polgárdiból, Kőszárhegyről, Csőszről, Soponyáról, Kálozról és Mátyásdombról, sőt, még Budapestről és Ózdról is.
  
Ózdról nevezetesen Csank János, az ismert futballedző, akit kálozi vadásztársai invitáltak a kolbásztöltős szomszédolásra. A mestert hamarosan körbevették a kislángi focisták, felnőtt csapatuk a megyei első osztályban szerepel sikerrel.


  
Darálják, gyúrják, töltik az anyagot a népek. Amúgy hagyományos, magyaros fűszerezéssel operál mindenki: fokhagyma, só, bors, pirospaprika - jöhet egy kicsi csípős is. Két alakulat újítással szolgál: a kislángi Futball Öregfiúk krumplis, a soponyai Mézes Mackók bájos ifjú hölgyei pedig sajtos kolbászt alkotnak. 


  
A baráti versengésben végül Weisengruber Imre irányítása alatt a Kálozi Sofőrök csapata vitte el a pálmát a Jó Világ (Raffai József) és a Vass-Nyakas (Vass János) gárdája előtt.


  
Szól a zene, messze szállnak a mennyei illatok, fogy a kolbász meg a jóféle pálinka és borocska - nem marad éhen és szomjan senki sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!