Hétvége

2011.12.17. 03:29

Egy kelet-európai Sherlock

Rendezett már thrillert, horror-komédiát, spirituális drámát. Ifjúsági krimijét szombaton mutatják be a Dózsa Mozicentrumban. Bernáth Zsolt és csapata, a Cruel World Team egy külön sziget a magyar filmkészítés világában.

Varga Andor

- Hazai pályán ma debütál legújabb mozitok, a Sherlock Holmes nevében. Állami támogatás alig, pályázat szinte nincs is, nehéz volt?

- Korábbi tapasztalataink megtanítottak minket arra, hogy ne is nagyon számítsunk különböző állami forrásokra. A szintén dunaújvárosi születésű Váczy Károly producerrel 2007-ben, az Illúziók forgatásán már dolgoztunk együtt. A Sherlock-mozi ötlete megtetszett neki, és vállalta, hogy támogatja a vidéki, független, alacsony költségvetésű filmezést. Volt egy feszes költségvetésünk, ám ezt a filmet csak Dunaújvárosban tudtuk megcsinálni. Mert itt volt és van hozzá kapcsolati hálónk. A mai világban persze pénzt senki nem tud adni, de helyi vállalkozók a maguk profilján belül sokat segítettek: reggelit, ebédet adtak a stábnak, aggregátort biztosítottak, stb. Nélkülük nem ment volna.

- Vidéki, független, alacsony költségvetésű mozit említesz, ám magunk is jártunk a forgatáson: profi stáb dolgozott, profi szemlélettel...

- Mert az akartuk, hogy a néző, ha beül a moziba, minőséget kapjon. A korábbi nincs-korszak megtanított minket arra, hogy a forgatás során akár egy ezrest is jól osszunk be. Ráadásul itt már van tét is. A kezdetekben, amikor VHS-kamerával forgattunk lámpák nélkül az erdőben, akkor csak egy szűk kör látta a filmjeinket, most pedig sok helyre el szeretnénk jutni. A technikai költségeken nem lehetett spórolni.

- Ha már spórolás: átalakulóban a magyar filmes világ egésze. Mi várható a jövőben ezen a területen?

- Vélhetően kevesebb filmet támogatnak majd több pénzzel, és nagyon meg fogják nézni, melyik mozira adnak. Ez egy másfajta szemlélet, és nem feltétlenül rossz. Az biztos, hogy kevesebb rendező forgathat majd, és ez nem erősíti meg az egyébként is széthúzó filmes szakmát.

- Mi kellene ahhoz, hogy Bernáth Zsolt rendezhesse mondjuk a Valami Amerika III-at?

- Ehhez az szükséges, hogy Pesten rendszeresen összejárjak bizonyos döntéshozókkal, akik nagy pénzek felett rendelkeznek. De erre esély sincs, és nem is bánom. Más úton járok, járunk, és jól érzem magam így.

- Dunaújváros idén hatvanéves. Nem lapul a fiókodban egy filmterv erről a városról? Hogy élünk, mi történt velünk a rendszerváltás után?

- Ötletelésig már eljutottam, de konkrétumokig nem. Pedig érdemes lenne dokumentálni, hogy milyen is ez a város, mert rengeteg előítélet él még most is Dunaújvárossal szemben. Emlékszem, 1996-ban, amikor az első filmünket megcsináltunk, a sajtó úgy írt rólunk: Filmesek Sztálinvárosból . Évekkel a rendszerváltás után.

- Ha pusztán kereskedelmi alapon nézzük, a Sherlock-film lehet sikeres?

- Nézd, mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ez legyen egy önfenntartó vállalkozás. Azaz ennek a mozinak a bevételeiből majd el tudjuk kezdeni a következő filmet. A napokban volt egy vetítés forgalmazók részére, és van érdeklődés. Itthon már januártól a mozikba kerülhet a film. A főbb kérdés inkább az, hogy ennek a filmnek a célközönségét hogyan tudom majd ösztönözni. Erre is kidolgoztunk egy tervet, meglátjuk, miként működik. A mai tiniket, akik a neten élik az életüket, és szinte minden filmet onnan töltenek le, jókora feladat meggyőzni, hogy váltsanak belépőt a moziba. Másfelől pedig mutatkozik érdeklődés nyugatról is. Érdekes, ott valahogy keresik a kelet-európai filmeket, az ottani közönség számára van valami sajátos íze ennek a miliőnek, amit mi, itthon talán észre sem veszünk, hiszen benne élünk. Antal Nimród Kontrollját például nagyon szerették Amerikában, mert nem hitték el, hogy a filmben bemutatott világ egyáltalán létezik.

- Le merném fogadni, hogy már egy új filmen agyaltok...

- Fura dolog ez. Én a kétezres évek közepén úgy éreztem, hogy vége a filmes dolgaimnak. Hiába pályáztunk minden évben többször is, nem kaptunk lehetőséget. Majd találkoztam Váczy Károly producerrel, és tessék, most készülünk a Sherlock díszbemutatójára... Nem lehet kiszámítani, hogy pontosan mit hoz az élet, de a következő évünket még mindenképpen ez a film fogja kitölteni. Szeretnénk minél több közönségtalálkozót szervezni, mert az nekem nem jelent semmit, hogy például Pécsen 165-en látták a filmet, ez csak statisztika. Találkozni szeretnénk a közönséggel, beszélgetni velük. Egyébként pedig már kész a Sherlock 2. forgatókönyve. Jó mókának tűnt, így megcsináltuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!