DAB jégkorong

2021.01.25. 22:04

Jókat hallott Dunaújvárosról, ezért Ausztriából ide költözött

Második szezonját kezdi Dunaújvárosban David Minarik a DAB jégkorongozóinál. Az utánpótláscsapatoknál edzősködik, méghozzá igen eredményesen. Emellett minden korosztálynak tart korcsolyaoktatást, amiben Európa-szinten elismert. Nem véletlen, hogy két éve Ausztriából érkezett hozzánk.

Agárdy Csaba

2021.01.18. David Minarik a Dunaújvárosi Acélbikák U12 és U14 korosztályának jégkorong edzője Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

David Minarik még csak huszonhat éves. Jégkorong-pályafutása remekül indult, szlovák ifjúsági és juniorválogatott volt, 2012-ben már Svédországba, majd később Franciaországba került, de egy súlyos sérülés véget vetett az igencsak ígéretes játékos-pályafutásának. A sportágtól nem akart elszakadni, és az edzői pályát választotta. Ausztriából került Dunaújvárosba, és remek „igazolásnak” bizonyult, hiszen az U14-es és az U16-os csapatok, amelyeket ő irányít, a dunaújvárosi jégkorong legeredményesebb utánpótláscsapatai, az ország legjobb alakulatai közé tartoznak.

Képünk is bizonyítja, David Minarik jól érzi magát Dunaújvárosban
Fotó:Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

David Minarikkel arról beszélgettünk, hogy miként érzi magát Dunaújvárosban, két év alatt milyen tapasztalatokat szerzett a magyar jégkorongról.

– Nem akarom más országokéhoz hasonlítani a magyar jégkorongot, mert mindenhol mások a lehetőségek, a hagyományok. Az viszont biztos, hogy Magyarországon sok jó egyesület van. Ami a jövőt illetően biztató, sok klub alakul, viszont ennek megvan az a hátránya, hogy nagy a tudásbeli különbség a csapatok között. Az bizonyos, jó irányba megy a magyar jégkorong – kezdte beszélgetésünket David Minarik.

Arra a kérdésünkre, hogy Ausztria egyik legnevesebb klubját, a Vienna Capitalst miért cserélte Dunaújvárosra, a szakember így válaszolt:

– Sok információm volt a magyar jégkorongról, tudtam, hogy felszálló ágban van, ismertem az eredményeit. Sok szakemberrel beszéltem, és úgy gondoltam, itt értelmes munkát lehet végezni. Végül is Vladimír Babic csábított Dunaújvárosba, aki sokat tett a dunaújvárosi jégkorongért, bíztam benne. Szerencsém is van, mert a világon mindenhol úgy van, hogy vannak jobb és rosszabb korosztályok, nekem Dunaújvárosban jó korosztályok jutottak, velük kell foglalkoznom.

Otthon érzi magát, jó kollégákkal dolgozik, boldogan megy edzésre

Mindig nagy kérdés az, hogy egy utánpótlásedző meddig tudja vinni a neveltjeit. Kérdés: Minarik miként képzeli a jövőt? Egy idő után átadja a fiatalokat másik edzőnek, vagy egészen a felnőtt korosztályig viszi, amire volt már példa a dunaújvárosi jégkorongban.

– Nem tudom, mit hoz a jövő. Addig viszem a gyerekeket, amíg az egyesületnek erre igénye lesz. Egyébként én is fejlődök velük, jó a közös munka. Figyelek rájuk, próbálok egyre jobban megtanulni magyarul, mert nagyon fontos az, hogy a gyerekekhez a saját anyanyelvükön tudjak szólni. Ez lényeges mindannyiunk számára.

Kihagyhatatlan a kérdés: Hogyan érzi magát Dunaújvárosban?

– A barátnőmmel lakom itt, megszerettem a környezetet, otthon érzem magam. Jó kollégákkal dolgozom, boldogan megyek edzésre. Eleinte furcsa volt, de mindennek megvan az előnye, Dunaújváros egy nem túl nagy település, ezért nagyon családias a hangulat.

Két korosztályban is az élmezőnyben

A David Minarik által irányított U16-os csapat bekerült a bajnokság legjobb hat csapata közé. Itt jelenleg a MAC Budapest, az Ifjabb Ocskay Gábor JA, az UTE, a Vasas, a Dunaújvárosi Acélbikák, Debreceni HK küzd. Ebben a korosztályban Leitgieb Dominik és Ferreira Jason a két kapus. A mezőnyben Rácz Levente, Palla Félix, Karasisaridis Georgios, Kuminka Zsombor, Pinczés Kamill, Horváth Alex, Léhi Kristóf, Molnár Botond, Palla Xavér, Regős Dávid, Csutorás Zsombor, Palla Maximillián, Denkmajer Ákos játszott a legutóbbi mérkőzésen.

Az U14-ben is az A csoportban játszanak a Dunaújvárosi Acélbikák hokisai, csoportjukban a Debreceni HK, a Győri Nemak ETO HK, az Óbuda és a Kárpáti Farkasok szerepelnek.

Ebben a korosztályban a legutóbbi bajnoki meccsen a két kapus Halász Márk és Puhl Péter volt. A mezőnyben Bánvölgyi Bálint, Demeter Levente Gábor, Erdősi Csanád, Komáromi Lorand, Szentandrássy Noel, Nagy Dominik, Révész Levente, Berkes Zalán, Szokolai Márk, Tóth Flórián, Sándor Bence, Tóth-Nádor Tege, Nagy Ákos Bence, Nagy Péter szerepelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában