kajak-kenu

2020.08.30. 21:20

Szegeden lesz az év nemzetközi versenye – világkupa magyarokkal

Hétfőtől szerdáig tartott a felnőttek országos kajak-kenu bajnoksága Szolnokon. Hüttner Csaba szövetségi kapitány a szövetség honlapján értékelt. Kicsit hazahúzva: egykori válogatott kenusként megemlíthette volna a Dunaferr SE remeklését, a kilenc aranyérmüket...

Agárdy Csaba

20190824 Szeged ICF Kajak-Kenu Világbajnokság a Maty-éri Olimpiai Központban - szombati döntők A képen: Hüttner Csaba szövetségi kapitány Fotó: Karnok Csaba KCS Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Hüttner Csaba azt mondta, mindenkit meglepett, hogy Kopasz Bálint kikapott szerdán Varga Ádámtól a szolnoki kajak-kenu országos bajnokságon, a kajak egyesek 1000 méteres versenyében. A felnőttek szövetségi kapitánya hozzátette, szerinte ez a vereség erősíteni fogja a világbajnokot, és magabiztosabbá teszi a KSI fiatal tehetségét is.

– Természetesen ezt az évet nem lehet úgy kezelni, mint egy olimpiai vagy világbajnoki esztendőt, mindenki kicsit lazábban vette a felkészülést – fogalmazott az M1 aktuális csatornán a szakember. – Azt tudtuk, hogy Ádám nagyon jó formában van, és mindkét versenyző világszínvonalú időt evezett, csupán minimális volt a különbség kettőjük között.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány Fotó: mw

A háromnapos ob legeredményesebb versenyzője a hét aranyérmet szerzett Csipes Tamara volt (a dunaújvárosi Hajdu Jonatán hatot – a szerk.). Csipessel kapcsolatban Hüttner elmondta: már az edzésversenyeken is bizonyította, hogy jó formában van, jó időket ment egyesben és Medveczky Erikával párosban, szerinte az is biztató, hogy a fiatalok is jó teljesítményt nyújtottak.

Az idény egyik felfedezettje az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenus duó volt, amely az összes nyári edzésversenyt megnyerte 1000 méteren, majd a magyar bajnokságon sem akadt legyőzőre.

„Miután az olimpiát elhalasztották, átírtuk a válogatási elveket, s ez a kettős, amely kiemelkedett a mezőnyből, megkapja a lehetőséget a kvótaszerzésre. Indulnak a szeptemberi, szegedi világkupán is. Úgy látom, lépésről lépésre egyre jobbak, alázatosak is, bízom benne, hogy jövő tavasszal sikerül kiharcolniuk a tokiói indulási jogot az országnak” – mondta Hüttner Csaba.

A szakember hangsúlyozta: a koronavírus-járvány által megcsonkított szezonban egyértelműen a szegedi vk lesz az év csúcspontja, remélik, hogy a nemzetközi élmezőny elküldi a versenyzőit.

 

A mezőny java

Szűk két hónappal a verseny rajtja előtt az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) értékelte a járványügyi helyzetet, és úgy döntött, hogy október 1–4. között megszervezhető a maraton Európa-bajnokság Magyarországon. A helyszín változott, az eseményt Győrben rendezheti meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

„Örömteli dolog, hogy az ECA döntése értelmében megrendezhető az Európa-bajnokság, így legalább a szakág legjobbjai idén is készülhetnek egy komoly nemzetközi versenyre – mondta Weisz Róbert maratoni vezetőedző. – Ez célt ad a versenyzőknek, hogy folytassák a felkészülést, a magyar csapat tagjai nagyon örülnek a lehetőségnek.”

Győrben már több sikeres maratoni kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságot szerveztek, a különleges viszonyok között a jól bejáratott helyszín ezért kaphatta meg ismét a rendezés jogát az európai szövetségtől. Úgy látszik, hogy az európai mezőny java, 18-20 ország állhat rajthoz a kontinensviadalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában