Kiss és Hajdu próbálta a közös evezést, de külön párban folytatják

2020.05.19. 23:01

Edzésversenyekkel kezdik

A járványügyi korlátok enyhítése után szinte mindenütt munkába álltak a kajak-kenu szakosztályok is. Ugyan a bajnokságokra még egy jó darabig várni kell, de a szövetség a jövő héten már úgynevezett edzésversenyt tart, hogy a hiányzó olimpiai kvótákra hajtó egységeket minél többször tudják tesztelni, közöttük a Dunaferr SE versenyzőit is.

Gallai Péter

20200206 Dunaújváros Dunaújvárosi kajak-kenusok - portré A képen: Kiss Balázs - kenu Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Az olimpia elhalasztása miatt egyéves haladékot kapott Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hogy megtalálja azokat az egységeket, amelyek a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon megszerezhetik a hiányzó – egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos – helyeket hazánk számára. Ezért edzésverseny-programot állítottak össze, hónapokon át tesztelni fogják a legígéretesebb egységeket férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, az egyeseket női C-1 200, és férfi C-1 1000 méteren – tájékoztatott a szakvezető a szövetség honlapján.

Kiss Balázs a tavalyi vb után ismét harcba száll a kvalifi kációs versenyen való indulásért Fotó: Fehér G.

Ennek részeként május 26-án, a járványügyi előírásokat betartva, Szolnokon szállnak vízre először az egységek, a többi között C-2 1000 méteren, ahol a Dunaferr SE három kenusa is érdekelt lesz.

Ismert, ezen a távon a tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon nem sikerült megszereznie a kvótát a hazai válogatók után indulási jogot szerző dunaújvárosi Kiss Balázsék egységének, aki az előfutam reggelén (!) kapott új párt, mert az addiginak, Dóri Bencének, egészségügyi problémái adódtak. A szezon elején először dunaferres klubtársával, Hajdu Jonatánnal térdelt össze, a „svéd modell” (azaz egy oldalon eveznek mindketten) végül nem jött be, ezért ismét Dóri Bencével lesz ott a mezőnyben. Hajdunak pedig a kapitány javasolt több társat, végül Fejes Dániel mellett döntöttek edzőjével, Vajda Attilával. A szolnoki verseny tükrében pedig meglátják, közösen dolgoznak-e tovább, vagy párt cserélnek. A távon a harmadik dunaújvárosi induló Slihoczki Ádám lesz, Kocsis Ádámmal egy hajóban.

Ami pedig a versenynaptárat illeti, a tervek szerint az idei nemzetközi viadalok közül a szegedi, nem olimpiai számok vb-je szeptemberben megrendezhető lesz. Ezen az elképzelések szerint az olimpiai számok világkupa-versenynek számítanak majd.

Kedden aztán érkezett az örömhír, az ICF közzétette a 2021-es versenynaptárát, e szerint májusban Szegeden rendezik meg az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyt, ami egyben világkupafutam is lesz. Schmidt Gábor MKKSZ-elnök óriási dolognak tartja, hogy az olimpiát megelőzően a maradék kvótákat a vb után ismét Magyarországon lehet megszerezni.

Ami pedig a klubokat illeti, az országban szinte mindenütt munkába álltak, a Dunaferr SE-nél is szigorú járvány­ügyi intézkedések mellett. Ennek részeként a szokásos előírások, mint például a másfél méteres távolság megtartása, és a fizikai kontaktusok kerülése mellett előírás a lapátok folyamatos fertőtlenítése is. Tilos a tanmedence használata, a konditeremben engedélyezett a munka, de az eszközöket a versenyzőknek és az edzőknek folyamatosan fertőtleníteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában