Úszó bajnokok

2017.12.12. 18:08

Nagyon szép és sikeres esztendőt tudhatnak maguk mögött úszóink

Egy híján ötven hazai és nemzetközi versenyen vettek részt idén a Dunaferr SE úszói, akik számos dicsőséggel, kiváló eredménnyel öregbítették a szakosztály hírnevét 2017-ben is.

Gallai Péter

úszó évzáró Fotó: Zsedrovits Enikõ

A Campus étteremben rendezett évértékelőn megjelent Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke, Kovács Judit elnökségi tag, Kis Attila szakosztályelnök, továbbá itt voltak a Vasvári iskola pedagógusai is. S persze nem hiányozhattak a sportolók mellett az edzők és a szülők sem. A kezdés előtt volt olyan úszópalánta, aki apró meglepetéssel köszönte meg edzője, illetve Bene Vera szakosztályvezető munkáját, aki köszöntőjét azzal kezdte, nagyon örül, hogy ilyen sokan tudják együtt ünnepelni a 2017-es évüket.

- Bár az esztendő nagyobbik részét már magunk mögött hagytuk, egy jelentős szakasza még előttünk áll. Így kicsit nehéz ünnepi hangulatba kerülni, hiszen a gyerekek közül sokan most is az edzésről érkeztek és benne vagyunk a munkában. Most megállunk azért, és összefoglaljuk, mi is történt velünk eddig. Most a közösen elért sikereinket jöttünk össze megünnepelni, sokszor szoktam mondani, hogy a jól elvégzett munka öröménél nem sok jobb érzés van az életben. Bízom abban, hogy egyre többen ismerik ezt az érzést, ám ez nemcsak a sportolók öröme, hanem az edzőké is, akik segítenek bennetek az utatokon. Ők azok, akik minden nap megtanítanak titeket számos dologra, az úszáson kívül is. Nagyon nagy boldogság látni nekünk azt, hogy mi mindent tudtok elérni együtt és külön-külön, egyedül is – fogalmazott.

Bene Vera kitért a különböző korosztályokra is, az elsősök már a harmadik úszásnemmel, a mellel ismerkednek, már nem okoz gondot nekik a bukóforduló. Napról napra ügyesebbek, szerepeltek házi versenyen és megkapták életük első felszerelését, most már igazi Dunaferr-versenyzők ők is.

A másodikosokra már lassan azt mondják, régi motorosok, ők egyre rutinosabbakká válnak, éppen a pillangóval ismerkednek, s ha ezt is kipipálhatják, akkor már vegyes úszásban is versenyezhetnek majd. Nagyon figyelmes, fegyelmezett, lelkiismeretes társaság, nagyon szép edzésmunkát végeznek.

Őri-Paczolai Györgyi csoportjából Eszenyi Léna (b), Éberhardt Martin, Fási Jázmin és Kis Benedek vehetett át elismerést munkájáért Fotók: Zsedrovits Enikő

- A harmadik és negyedik osztályosoktól szinte leesik az állam, amikor látom, hogy 200 pillangón milyen iramot úsznak, s 400 vegyesen már versenyeznek. Nagyon szépen haladnak az úton, nekik is csak azt tudom mondani, hogy ugyanilyen szorgalommal dolgozzanak tovább, a kitűzött célokat szem előtt tartva, azokat soha nem feledve eddzenek tovább. Az ötödik osztályosok számára idén ősszel az eddigi legfontosabb és legnehezebb feladat az volt, hogy megszokják az emelkedett edzésszámot, a napi két gyakorlást. Szépen haladnak az alkalmazkodási folyamattal, az őszi versenyek bizonyították, hogy ennek a munkának van eredménye, mert sorra dobálják le a másodperceket, óriási egyéni rekordokat javítottak. Szerintem az előttünk álló hét végén, a cikluszáró versenyen ez még folytatódni fog. A hatodik, hetedik osztályos korosztályban már országos bajnokunk is van, többen pedig bajnoki finálés helyeztést értek el. Biztatom a csoport összes tagját, igyekezzen felzárkózni az élbolyhoz. A legidősebbek csoportjában fantasztikus eredmények születtek, nem is tudok választani közülük. Van országos bajnokunk, dobogós váltónk, döntősünk, Selmeci Levente személyében ifjúsági Európa-bajnokunk és középiskolai világbajnokunk, Szöllősi Martin pedig jelenleg a felnőtt válogatott tagjaként várja a szerdán rajtoló rövidpályás Európa-bajnokságot – tette hozzá.

Bene Vera szakosztályvezető

Bene Vera külön statisztikával nem készült, de idén is lettek új arany-, ezüst- és bronzjelvényeseik, nyolcan pedig bekerültek a Jövő Bajnokai programba, a régiós válogatottba. Ez azért nagy dolog, mert sokkal szigorúbb és összetettebb volt a válogatás rendszere.

- Összességében azt mondhatom, nagyon szép évet zártok, számos sikeres versenyt tudhattok magatok mögött. Ám nemcsak az eredmények jelentenek számunkra örömet, hanem az, hogy igyekeztünk sok-sok olyan programot szervezni, ami erősíti a közösséget, ami még jobban összekovácsol minket. Igazán színes volt 2017.

A remek hangulatú összejövetelen nem maradt el a legjobb teljesítményt nyújtók jutalmazása sem. Az alábbi sportolók vehettek át elismerést.

Őri-Paczolai Györgyi csoportja: Eszenyi Léna, Éberhardt Martin, Fási Jázmin és Kis Benedek.

Berzlánovits Éva csoportja: Pintér-Farkas Mátyás, Szabó Bernadett, Fazekas Pál, Markovics Benedek, Magyar Zoltán, Farkas Amina.

Hornyák Judit csoportja: Horváth István, Horváth Hanna, Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor, Hegedűs Kristóf, Kanyó Hanga, Hromek Dóra.

Szabó Gergő és Kovács József csoportja. Szöllősi Martin, Selmeci Levente, Kállai Botond, Fekete Dóra, Farkas Botond, Szlobodnyik Dávid, Dort Máté.

Minden korosztály teljesítményét értékelték az edzők is

Az est során szóba került Szöllősi Martin tehát fontos kötelezettsége miatt nem tudott jelen lenni, a Dunaferr 19 éves tehetsége a ma kezdődő kontinensbajnokságon két számban áll rajthoz, 50 és 100 méter mellen, szerdán és pénteken. Vele tartott edzője, Kovács József is, aki Koppenhágából adott gyorsjelentést lapunknak.

- Minden rendben van, már várjuk a verseny kezdetét, amit egy stadionban felépített mobil medencében rendeznek meg. Martin ideje a felnőtt mezőnyben a harminc-harmincötödik, nagyon örülnék neki, ha sikerülne egyéni csúcsot elérnie, de kicsit tartok tőle, hogy csöppet meg lesz szeppenve, hiszen ilyen szintű versenyen még soha nem szerepelt. Ami azért is nagy dolog, mert eddig „nem volt neve”, arra gondolok ezzel, hogy nem került a szövetség látókörébe, nem vitték el a válogatott külföldi edzőtáboraiba. Tulajdonképpen belecsöppentünk a felnőtt mezőnybe, bízom benne, olyan pozitív töltettel tér haza az Európa-bajnokságról, hogy kicsit változni fog a felfogása. Számára ez kiváló tapasztalatszerzésnek számít, szagoljon bele a legjobbak világába. Nagyon fontos, hogy ez nem jutalomút, Martin nagyon keményen megdolgozott érte. Az irány jó, amin haladunk, de sokat kell tenni, hogy a következő nagy célokat elérje. Külön öröm, hogy a Dunaferr szakosztálya ismét felnőtt magyar válogatottal büszkélkedhet – mondta a mester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában