A kapitány elégedett volt a válogatott játékosokkal

2017.12.04. 20:57

Bíró Attila szerint nehéz megjósolni a szerdai bajnoki rangadó eredményét

Nem sok idő jut a pihenésre a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabdázói számára, hiszen az Euroliga hazai csoportkörének vasárnapi megnyerése után szerdán 16.45 órakor idehaza bajnoki csúcsrangadó következik a címvédő UVSE ellen.

GALLAI PÉTER

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szakvezetője Fotó: AG

Két korábbi és a jelenlegi szövetségi kapitány is a Fabó Éva Sportuszodában látta azt, hogy a DUE-Maarsk 14-10-re legyőzi a görög Vouliagmenit, ezzel pedig veretlenül a csoport élén jut tovább. Merész András a közvetítő televízió szakkommentátoraként, Szilágyi Péter, Szilágyi Dorottya édesapja szurkoló szülőként volt ott a meccsen, Bíró Attila pedig a női válogatott szakvezetőjeként. Utóbbi nyilatkozott lapunknak a látottakról.

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szakvezetője
Fotó: AG

- Azt majd meglátjuk, a Vouliagmeni mire viszi a későbbiekben, de az tény, hogy a Dunaújváros mellett ők voltak a csoport másik esélyesei, görög és holland válogatottakkal megtűzdelve, nemzetközi szinten is erős, masszív csapatról beszélhetünk. A négy negyedet nézve megérdemelten nyert a DUE-Maarsk, volt több olyan egyéni teljesítmény, ami döntően befolyásolta a mérkőzés alakulását. Itt Gurisatti Grétára, Vályi Vandára, Szilágyi Dorottyára gondolok, a kapuban pedig Kiss Alexandra teljesítménye is döntően befolyásolta a végeredményt. Csapatként is jobban működött a Dunaújváros.

Gondolom kiemelt figyelemmel nézte a válogatott kerettagokat, illetve az ott szóba jöhető fiatalokat.

- Így van. Akiket említettem az előbb, ők eleve kerettagok és bizonyították, hogy ott a helyük. Majd meglátjuk, hogy a spanyolok elleni világliga-mérkőzésen ki jut szerephez, bővebb kerettel készülünk erre a találkozóra is, ami tizenhét-tizennyolc főből fog állni. Remélem, a dunaújvárosi lányok tudják tartani ezt a formát a héten, illetve a spanyolok ellen is.

Nagyszerű hangulat, telt ház, igazi vízilabdaünnep volt vasárnap. Ez nagyon fontos a sportág szempontjából.

- Örülök, hogy ennyien voltak, sőt, én még több szurkolót szerettem volna látni. Függetlenül attól, hogy ebédidőben volt a találkozó, ez a csapat megérdemelne olyan rangadót, amikor még a csilláron is lógnak. Bízom benne, szerdán az Újpest elleni derbin újra sok néző lesz a, illetve a hét végi Magyar Kupa négyes döntőn, népes újvárosi tábor buzdítja majd az övéit Budapesten. Tervben van tavasszal egy válogatott találkozó Dunaújvárosban, remélhetőleg szintén telt ház lesz.

Miként látja, a hazai rendezésű világbajnokság hatására tovább nőtt a női vízilabda, a sportág presztízse?

- Ezt a 2016-os Európa-bajnoki győzelem óta érzem, a vb előtt is ismertek voltak a lányok, de az aranyérem óta néha még a fiúékét is túlszárnyalja a népszerűségük. Nem beszélve arról, hogy a találkozókon komoly szurkolótábor áll a válogatott mögött, a Carphatian Brigade tagjai, akik december 19-én a spanyolok elleni összecsapáson is ott lesznek. Bízom benne, ki tudjuk szolgálni ezt a közönséget jó játékkal és győzelmekkel.

Már szóba került, hogy szerdán következik a bajnokság egyik csúcsrangadója, az Újpest érkezik Dunaújvárosba. Most, hogy látta, milyen formában van Mihók Attila együttese, mit tippel?

- Háromesélyesnek érzem a rangadót. Elméletileg a szezonra mindkét gárda gyengült, a Dunaújvárosból három kezdő esett ki. Ennek ellenére látszik, a szakmai stáb igyekszik a hiányokat pótolni, s ez egészen jónak tűnik, és jónak látszik maga a csapat is. Az Újpestből két-három ember sérülés és egyéb okok miatt most még hiányzik, viszont az UVSE tavaszra biztosan erősebb lesz. Pontosan ezért érzem azt, hogy háromesélyes lehet a mérkőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában