Harmincöt napindet tárgyaltak

2024.05.17. 07:00

Díjátadó, zárszámadás, támogatási kérelmek, kampánylufik - ez volt a májusi rendes közgyűlés

Harmincöt napindet tárgyaltak nyílt ülés keretében a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, és további egy témában zárt ajtók mögött döntöttek.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az ülésen elején átadták a Dunaújváros Ifjúságáért díjat, amelyet idén Neszvecskó Zorica, az Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója vehetett át. A pohárköszöntő után megkezdődött a döntéshozói munka.

Neszvecskó Zorica díjazott 
Fotós: Szabóné Zsedrovits 

Napirenden szerepelt a 2023-as költségvetés zárszámadása. Az anyagban vázolták, hogy az előző esztendőre 21,2 milliárd forint bevételi és 31 milliárd forint kiadási főösszeggel, valamint 10,2 milliárd forint hiánnyal fogadták el a rendeletet, azzal a megjegyzéssel, hogy a költségvetési hiány finanszírozására pénzmaradvány és külső forrás, hitel igénybevétele nyújt fedezetet. Év közben hatszor is módosították a költségvetési rendeletet, így már 22,4 milliárd forintra a változott a bevételi főösszeg, 31, 2 milliárd forintra a kiadási összeg és 8,7 milliárdra a hiány. A zárszámadás szerint a bevételek teljesítése 26,2 milliárd forint, a kiadásé pedig 25,4 milliárd forint volt, és az év végén a kormány engedélyéhez nem kötött hitelállomány 1 milliárd forint. Azt is írták az anyagban, hogy a tíz önkormányzati fenntartású intézmény (egy kivételével) alulfinanszírozott volt, de ettől függetlenül elvégezték a kötelező feladataikat, ezért nem javasolt a mintegy 417 millió forintnyi alulfinanszírozás kiutalása.

Önkormányzati cégek beszámolói és üzleti tervei is a képviselők elé kerültek ezen az ülésen (erről egy következő cikkünkben foglalkozunk részletesebben).

Ugyancsak napirenden szerepelt az idei költségvetési rendelet módosítása, amelyekben számos, a költségvetési rendelet előirányzatait módosító határozat szerepelt.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő 

A most elfogadott napirend szerint a közgyűlés az idei költségvetés kiadási főösszegét 25 milliárd forintban állapítja meg, a bevételi főösszegét 22,5 milliárd forintban, az összevetett költségvetési különbözetet pedig 2,5 milliárd forintban (mínuszban).

Kinek ennyi-kinek annyi

Támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a dunaújvárosi kirendeltség segítése érdekében. A közgyűlésen 500 ezer forintot szavaztak meg a szervezet számára.

A Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából szervezett gála lebonyolítására 250 ezer forintot biztosítottak.

Az 5-ös számú gyermek háziorvosi körzet orvosa, dr. Elek Ágnes azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy a Görbe utca 2.számnál lévő rendelő bejáratánál van egy rámpa, és az alatt hajléktalan személyek tartózkodnak életvitelszerűen. A közegészségügyi aggályokat is felvető probléma végleges megoldásához (lezárnák a rámpát) kérte a város anyagi hozzájárulását, 500 ezer forintot. Az önkormányzat a költségvetési helyzetre hivatkozva 250 ezer forintot biztosít, üzemeltetési költségként.

Meglepő, hogy a Resti Bisztró Kft.-nek viszont egymillió forintot adnak a Resti Családi Nap elnevezésű rendezvény lebonyolításához, amelyet június 22-23. között tervez a cég.

Lufik a kampányban

A beruházásokat mindig megelőzi a tervezés és az engedélyeztetést, ezek alapján lehet aztán majd a kivitelezésről, megvalósíthatóságról is dönteni. A mostani közgyűlésen tárgyalták Szabó Zsolt képviselői indítványát, amely arról szólt, hogy vizsgálják meg egy térfigyelő kamera elhelyezésének feltételeit a Munkácsy Mihály és a Balogh Ádám utca találkozásánál kialakított találkozó ponton (A találkozó pontot egyébként hitelből valósítottak meg, és majd a következő vezetés fizethet vissza 2025-től).

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az ülésen megbíztak egy céget azzal, hogy a Batsányi János úton, a Martinovics Ignác utca 30-32. lépcsőházak között tervezzen egy új gyalogos-átkelőhelyet, csak a tervezésre és az engedélyeztetési eljárása 2,4 millió forintot biztosítanak.

Ugyancsak tervezésre vonatkozik az a 2,4 millió forintos megbízatás, amellyel az Erkel kert 5-9. előtt vizsgálja meg a cég új parkolóhelyek kialakítását.

Sürgősségi indítványként vették fel a mostani választási kampányban beígért, a Római körúti víztoronyhoz tervezett körforgó témáját, amely annyiról szólt, hogy árajánlatokat kérnek be a tervezéshez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában