Vukovár

2017.10.16. 20:00

Földig rombolt város!

DUNAÚJVÁROS/VUKOVÁR Az Intercisa Múzeum munkatársai az elmúlt hét végén Dunaújváros új testvérvárosába, Vukovárra utaztak.

DH

Az Intercisa Múzeum munkatársai és a vendéglátók a városi múzeum udvarán Fotó: Amatőr

Megrázó élmény volt látni, ahogy a földig rombolt várost bemutatta az állandó kiállítás.

A dunaújvárosi muzeológusok Vukovárra érkezésük után először ellátogattak a Vukovári Városi Múzeumba, ahol Ružica Marić igazgatónő fogadta őket és kalauzolta végig a múzeum falai között. A dunaújvárosiak számára megrázó élmény volt, ahogy a délszláv háborúban a földig rombolt várost bemutatta az állandó kiállítás egyik része, de felemelő volt látni azt, ahogyan kiheverte a borzasztó pusztítást ez a város, illetve a múzeum. Az igazgatónő elmondta, hogy a vukovári szerb ostrom pontosan a múzeumot ért első találattal kezdődött, és mint a város többszínűségét jelképező intézményt, a megszállók teljesen kifosztották, majd végül megsemmisítették. A műtárgyakat Szerbiába vitték, és csak hosszas procedúra és kemény nemzetközi hatásra adták vissza, több mint tíz év után az újjáépülő vukovári múzeumnak.

A háború után Vukovár újjáépítésében az egész horvát nemzet részt vett, így sikerült rekordidő alatt, szinte a semmiből felépíteni egy új várost és múzeumot. A múzeumnál fontos feltétel volt, hogy mindent az eredeti állapotba kellett visszaállítani, ami nem kis feladat elé állította a szakembereket, mert minden ide vonatkozó írat megsemmisült, így csak az emberi emlékezetre hagyatkozhattak.Mint azt az Intercisa Múzeum munkatársai is megtapasztalhatták, az intézmény teljes felújítása sikeresen megtörtént, és jelenleg évi 60-70 ezer látogató tekinti meg a Városi Múzeumot.

Az Intercisa Múzeum munkatársai és a vendéglátók a városi múzeum udvarán Fotó: Amatőr

A múzeumlátogatást követően Ivan Penava vukovári polgármester ebédre hívta meg a dunaújvárosi múzeumi 16 fős küldöttségét, amelyet Sanja Tokić, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője koordinált. A festői környezetben lévő és kiváló horvát specialitásokat felvonultató étteremben elköltött pazar ebéd után, a dunaújvárosi muzeológusok az Európa hírű vučedoli régészeti múzeumot tekintették meg, ahol Mirela Hutinec igazgatónő mutatta be az értékes leleteket.

Fakas Lajos beszélget Ružica Maric-csal a városi múzeumban, balról Sanja Tokic és a múzeum egyik dolgozója

A testvérvárosi látogatás, a vukovári Magyar Házban fejeződött be, ahol Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke köszöntötte a dunaújvárosi vendégeket. Az elnök asszonyon kívül még közel húsz helyi magyar nemzetiségű lakos, bőségesen megvendégelte a magyarországi csapatot. A jóízű és kötetlen megbeszélés az esti órákig tartott, számos közös program kidolgozását is megbeszélték, a többi között a jövő évben, egy időszaki kiállítás megrendezését az Intercisa Múzeum falai között, ahol vukovári magyarok kézimunkáiból készült kiállítást mutatnák be a dunaújvárosi közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában