Koncert

2017.11.23. 07:30

A zongora varázsa – színvonalas előadás Dunaföldváron

Magas színvonalú előadásban, nagy zenei élményben volt részük azoknak, akik részt vettek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének koncertjén Dunaföldváron.

L. Mészáros Irma

dddd

A tavasszal megkezdett városházi koncertsorozat októberben vonós hangszerekkel folytatódott, most pedig a zongora tanszakról érkeztek a muzsikusok. Király Csaba Liszt Ferenc-díjas zongora- és orgonaművész, a tanszak vezetője két tanítványát is elhozta: a mesterképzésen részt vevő amerikai Andrew Haringert és a végzős Gelencsér Gergelyt.

Király Csaba, aki 1989-ben orgonaművészi, 1990-ben zongoraművészi diplomát szerzett a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Zeneakadémián), már 1980 óta sorra első díjat szerzett több hazai és nemzetközi zongoraversenyen. Az évek során nagy sikerrel lépett fel európai városokban, de Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában és számos ázsiai országban is. Visszatérő vendége számos zenei fesztiválnak, a többi között a Salzburgi Ünnepi Játékoknak. Világszerte zongora mesterkurzusokat tartott. Több alkalommal eljátszotta Bach, valamint Liszt összes orgonaművét. A világon másodikként vállalkozott arra, hogy Liszt Ferenc valamennyi zongoradarabját megtanulja, és 2001-től kezdődően mintegy száz koncertből álló sorozat keretében műsorára is tűzte a Zeneakadémián. 2003-ban előadóművészi tevékenységéért Liszt Ferenc díjjal tüntették ki.

Nagy sikert aratott a három zongoraművész, balról Andrew Haringer, Gelencsér Gergely, Király Csaba Fotó: LMI

Király Csaba Liszt Ferenc zongora- és orgonaműveinek elkötelezett terjesztője és tolmácsolója, így Dunaföldváron is Liszt-zene állt a koncert középpontjában. Előadásában hallhattuk a többi között az Erdőzsongást és a Makacs csárdást, de Mozart-muzsikát is. A zongoraművész pedagógiai tevékenységének sikeréről tanítványai előadása tanúskodott, a Villa d’Este szökőkútjai vagy a Tájkép. A Liszt-műveken kívül Rachmanyinov C-moll zongoraversenyének első tétele hangzott el különös módon: a helyi zongorán a szólót játszotta Gelencsér Gergely, zenésztársa, Andrew Haringer pedig a zenekart helyettesítette az ide szállított elektromos zongorán. A modern zenét Bartók Opus 6 művéből egy válogatás képviselte.

A közönség vastapssal és elismerő szavakkal köszönte meg az este zenei élményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában