Pünkösdi Dalostalálkozó

2024.05.13. 08:00

A szívünk, a lelkünk megtelt szép dallamokkal

Szombaton a tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Nagyvenyimen a Pünkösdi Dalostalálkozót, ahol nyugdíjas klubok és egyesületek hét dalköre, a házigazda Aranydaru Dalkör Nagyvenyimről, a Kék Duna Népdalkör Dunavecséről, a Búzavirág Dalkör Dunaújvárosból, a Szappanos Lukács Népdalkör Kunszentmiklósról, a Vadon Nőtt Gyöngyvirág Dalkör Szabadegyházáról, az Esthajnal Nyugdíjas Klub Énekkara, a Cirbolya Citerazenekar Lepsényből és a Pentelei Kéknefelejcs Népdalkör lépett színpadra.

Horváth László

19. éve rendezi az Aranydaru Dalkör Nagyvenyimen a Pünkösdi Dalostalálkozót

Fotó: Horváth László

Műsorukban számos magyar tájegység ismert és kedves népdalait hozták el bemutatni. Produkciójuk méltán aratott nagy sikert, hiszen a dal az emberiség bölcsője óta jelen van a társadalmak életében és ebből fakadó szép hagyományként élik meg időseink a népdalt átörökítő önkéntes kulturális missziójukat. Amint elhangzott Babits Mihályt idézve a bevezető köszöntőben: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban...” A fellépő nyugdíjas klubok dalkörei pontosan tudják mit jelentenek Babits szavai, mert csak így tolmácsolhatják hitelesen az idézet mondanivalóját. Remek előadásuk nem nélkülözte a vidám és humoros hangulatot sem. 

A rendezvényen elsőként Póla Imréné Ági a nagyvenyimi nyugdíjasok vezetője köszöntötte a megjelenteket. A Himnusz közös eléneklése és az elhunytak emlékére egyperces néma tiszteletadás után Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármesterének gondolatait hallhattuk a közelmúltban eltávozott Fási Éváról a Pünkösdi Dalostalálkozó megálmodójáról, a Nagyvenyimi Nyugdíjas Klub egykori vezetőjéről és Semmelweis Ferencről a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnökéről, aki tisztségében támogatója és résztvevője volt a nyugdíjasok rendezvényeinek.

Hangulatos és vidám előadásokat hallhattunk
Fotó: Horváth László

 A megemlékezéseket követően Pötör Barnabás mondott verset, majd egymás után léptek színpadra a dalkörök. Ismertetőjüket Juhász Vedres Zoltánné Marika a nagyvenyimi klub előző vezetője tolmácsolta. Elsőként a házigazda Nagyvenyimi Aranydaru Nyugdíjas Klub Dalköre, akik ebben az évben ünneplik fennállásuknak 30. évfordulóját. Életútjukat rangos elismerések szegélyezik. 2002-ben a Vass Lajos népzenei versenyen bronz minősítést érdemeltek. 2004-ben a KÓTA országos népzenei minősítőn dicséretes minősítést, az országoson pedig kiváló (bronz) minősítést szereztek. 2022-ben a KÓTA megyei minősítőjén újabb arany minősítést kaptak. A dalkör szakmai vezetője Németh Irma. A csoport fellépéseit Csavajdáné Hasza Magdi szervezi. A remek hangulatú előadásokat, melyben nagy múltú és számos rangos elismerést birtokló dalköröket hallhattunk, ajándékátadás, ebéd és közös beszélgetés, éneklés zárta. 

Szombat délelőtt hét dalkör adott randevút egymásnak
Fotó: Horváth László

A rendezvény támogatója volt Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata és a Nyugdíjasok Szociális Fóruma. Közreműködött, a rendezésben segített a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár kollektívája. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel Nagyvenyim volt polgármesterei Rauf Pál és Szabóné Lőrincz Ilona, továbbá önkormányzati képviselők, volt és jelenlegi intézményvezetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában