KineDok vetítés

2024.02.18. 09:00

Kiűzetés a paradicsomból - horgászbot helyett mobil

Újabb gyöngyszemmel jelentkezik a KineDok - Szabad szemmel sorozat február 20-án, kedden 17 órától a Kortárs Művészeti Intézetben. A KineDok Filmklub következő vetítésének műsorán az A szeretet birodalma – Otthonom című román dokumentumfilm szerepel.

Balla Tibor

Fotó: Balla Tibor

Az Európa filmdíjra is jelölt A szeretet birodalma – Otthonom (Acasa, My Home, Finnország, Németország, Románia) című dokumentumfilmben megismerjük a kilenc gyermekes Enache családot, akik húsz éven át éltek a természettel tökéletes harmóniában, egy kunyhóban, a Bukarest-delta vadonjában. Élik a maguk békés, természetközeli életüket, méghozzá azon az elhagyatott vízgyűjtő területen, amely különleges és ritka állat- és növényfajok százaival a világ egyik legnagyobb természetes városi rezervátuma.

Radu Ciorniciuc rendező filmje sajátos "kisvilágba” nyújt bepillantást – a filmes/újságíró csapat négy éven át követi a család útját, méghozzá egy nagyon drámai időszakban. Amikor ugyanis a hatóságok úgy döntenek, hogy visszakövetelik és turistalátványossággá alakítják e ritka, a főváros szomszédságában, mi több, belterületén lévő vadont, a Enache famíliára is új élet vár. A vadon és a civilizáció kettőssége nyom bélyeget a sorsukra: az idilli élet csak addig tartott, amíg ki nem űzték őket a paradicsomból – onnantól kénytelenek voltak alkalmazkodni a nagyváros életéhez, ugyanis az Enache családot kilakoltatják és Bukarestbe kell áttelepülniük. A gyerekeknek, akik napjaikat addig a természetben töltötték, a városi élethez kell szokniuk. Iskolába kell járniuk ahelyett, hogy a tavakban fürdenének, horgászbotjukat pedig mobiltelefonra kell cserélniük. Személyiségük átalakulása szabadságérzetükre és az erős családi kötelékre is kihat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában