Hősök voltak

2024.01.15. 08:00

Mezőfalva: A Don-kanyarban és a világháborúban elesettekre emlékeztek

Nincs olyan indok, amivel igazolni lehetne azt a rengeteg emberáldozatot, amit a második világháborúban szenvedett el a magyar nemzet. 1943. január 12-én indított óriási támadást a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban. A harcokban a 2. magyar hadsereg 207 ezer fős állományából közel 100 ezer katona halt meg, illetve szerzett sérülést. Az áldozatok emlékére, köztük a mezőfalvi emberekre is minden évben gyertyát gyújtanak a templomkert előtti második világháborús emlékműnél.

Horváth László

A mezőfalvi második világháborús emlékműnél Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önk. vezetője mondott beszédet

Fotó: Horváth László

2024. január 14-én vasárnap a Magyarok Nagyasszonya templomban szentmisével kezdődött az emlékezés. A misét követően a második világháborús emlékműhöz vonultak a résztvevők, ahol Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője és Mezőfalva Önkormányzatának képviselője mondott beszédet. Elhangzott, hogy a magyar hadtörténet legsúlyosabb veszteségét szenvedtük el, továbbá, hogy milyen nehéz körülmények között kellett a katonáknak helyt állniuk. Hősök voltak, akikről sokáig beszélni sem lehetett, de mára sokkal tisztábban és hitelesebben láthatjuk az egykori történelmi eseményeket. Molnárné Troppert Mária a visszatekintés után megemlítette, szeretnének még az idén kialakítani egy új emlékhelyet egy új emlékművel. Ehhez kapcsolódóan volt már lakossági gyűjtés. A rajta elhelyezett márványtáblán nem csak az elesett katonák nevei szerepelnek majd, hanem a polgári, a zsidó holokauszt és a málenkij robot áldozatainak nevei is. A szervezők reménye szerint május 9-re, a világháború évfordulójára elkészülhet. A megemlékezésen József Attila: A Dunánál című verséből Nagy Ferenc szavalt el egy részletet.

A jelenlegi második világháborús mezőfalvi emlékmű feliratán a következő olvasható: 

Az esztelen gonoszság áldozatainak emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában