Vetítések, sorsok

2024.01.15. 15:00

Hogyan változtat meg több mint félmilliárd forint?

Folytatódik a KineDok – Szabad szemmel dokumentumfilmes sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben január 16-án, kedden, 17 órakor. Az ingyenes rendezvényen ezúttal a Fortuna vendégei című, Kálmán Mátyás rendezte, 74 perces magyar dokumentumfilmet vetítik, amely arról az ötvenes éveiben járó győri házaspárról szól, akik váratlanul 630 millió forintot nyernek a lottón.

Balla Tibor

A dokumentumfilm az Andraschek házaspár lottónyereményét követő 4 év eseményét mutatja be, a forgatás 2014-ben indult. A film világpremierje 2022-ben, a Sarajevói Filmfesztiválon volt. Több rangos külföldi és magyar fesztiválszereplésük és elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe Award nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban, de emellett a FIPRESCI-díjra a legbüszkébbek az alkotók, amelyet filmkritikusokból álló, nemzetközi zsűri ítél oda egész estés játék- vagy dokumentumfilmeknek.

 

„Kálmán Mátyás filmje meglehetősen régivágású, az eseményeket lineáris sorrendben mutatja be, szereplőit szimplán követi a kamerával a hétköznapokban, néha leülteti őket egymással beszélgetni vagy elmondatja velük a múltbeli eseményeket. A kortárs kreatív dokumentumfilmek meta-jellegéhez akkor kerül a legközelebb, amikor a legvégén szereplők beülnek megnézni a történetük által inspirált színdarabot, nehézségeik dramatizált változatán kacagnak és meghatódnak. Történetük tanulságos mivolta miatt érdemes rászánni másfél órát: az igazi szerencséjüket nem a milliók jelentik, hanem az, hogy egyszer régen megtalálták egymást.” – írta korábban a Filmhu a Fortuna vendégeiről.

A vetítés után kötetlen műhelybeszélgetést terveznek a látottakról. Februárban az Otthonom című román film áll a tervekben egy kilencgyermekes családról, akik a Duna-deltában élnek, egészen addig, amíg a hatóságok ki nem űzik őket a „paradicsomból”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában