Barátokkal ünnepeltek

2023.10.10. 15:00

Negyedszázad a dalok bűvöletében (képgalériával)

Fennállásának negyedszázados évfordulóját barátaival ünnepelte a Rácalmási Napsugár Asszonykórus október első hétvégéjén a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Ahogy az illendő, az ünnepelt kapta az ajándékot, vagyis a délutánt nem az asszonykórus műsorára építették a szervezők, hanem többségükben partnereik kedveskedtek nekik. A nyitó dal (Babits Mihály: Második ének) még az övék volt, majd innentől már az első sorból élvezhették a műsort, amit barátaik, vendégeik adtak az ő tiszteletükre.

A kórust Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere köszöntötte, majd Kundra Anikó, a házigazda Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elevenítette fel a kórus történetének fontosabb állomásait. Azt, hogy 1998. novemberében a Violin Művészeti Iskola szárnyai alatt, Puskásné Radnó Ágnes kezdeményezésére alakult nyugdíjas énekkar a nyugdíjas klub énekelni szerető tagjaiból, akiket a helyi újságon keresztül toborzott. A kórus 2005-ben egyesületté alakult és Rácalmási Napsugár Asszonykórus Egyesület néven folytatta tevékenységét. Az együtt töltött 25 év alatt számos sikeres helyi és környékbeli fellépést tudhatnak maguk mögött a kórus azon tagjai, akik között még vannak, akik, most is itt vannak velünk. Nevesül:  Hertelendy Józsefné,  Müller Tiborné,  Schmidt Lajosné,  Szvoboda Ferencné, Varga Béláné. Nemes gesztussal az ünnepségen gyertyagyújtással és egyperces néma tisztelgéssel emlékeztek meg az időközben már elhunyt tagokról. A kórusnak a kezdetektől fogva fő célkitűzése volt a magyar ének-zenei hagyományok, és a népzenei kultúra ápolása, őrzése, valamint a magyar és a nemzetközi irodalom bemutatása a dalokon keresztül.

Fotó: Laczkó Izabella

Ennek keretében az ünnepek, és a helyi fesztiválok köré gyűjtöttek számtalan dalt, zenei művet, amellyel rendszeresen szerepelnek Rácalmás város ünnepi megemlékezésein, rendezvényein. A város lakosságának visszajelzései, más szervezetek elismerő dicsérete, valamint az országos szakmai bizottságok minősítései alapján érzik, hogy tevékenységük értéket teremt, amely köszönhető a kórus korábbi és mai művészeti vezetőinek is. Vagyis László Molnár Ibolyának, Cserfalvi Lászlónénak, Kereki Ritának és Nikolényi Mirtillnek, akik lelkiismeretesen foglalkoztak a csapattal. A jelenlegi vezető, Márkusné Igmándi Zita 2012 óta irányítja a kórust, akinek köszönhetően kapcsolat alakult ki a helyi közintézmények, a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár, a Manóvár óvoda, a Jankovich Miklós Általános Iskola, a Jankovich-kúria, a Városvédő és Szépítő Egyesület, a Napfény Nyugdíjas Klub, a Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület, és a Német Nemzetiségi Önkormányzat között, akik közül az ünnepségen is sokan képviseltették magukat. Rácalmás Város Önkormányzata és Schrick István polgármester mind erkölcsileg, mind anyagilag támogatta a kórust fejlődésükben és abban, hogy a minősítésekre, rendezvényekre eljuthassanak. 

Az ajándékműsor első fellépője a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonika zenekara volt Juhos Melinda vezetésével, akik zajos sikert arattak mindhárom számmal, amivel felléptek. Őket a Szappanos Lukács Népdalkör követte, akik Kunszentmiklósról érkeztek. A nagy múltú dalkör - amely ebben az évben ünnepli fennállásának 54. évfordulóját - célja Szőke Imre irányításával  a népdalok felbecsülhetetlen gazdag kincsének megőrzése és továbbadása. Műsorukban hazafias népdalokból összeállított csokor és galgamenti népdalcsokor volt hallható. Az őket követő Vadalmafa Népdalkör Baracsról érkezett. Ők a tavalyi évben ünnepelték megalakulásuk 25. évfordulóját. Sikeres fellépéseikről számos díj, oklevél és serleg tanúskodik. Ezüst és arany minősítéssel rendelkeznek, 2019-ben pedig a KÓTA által kiírt országos minősítőn Aranypáva-díjat kaptak. Vezetőjük, Szalai Koncz Mária citerakíséretével Fejér megyei és Bihari népdalokat hallhatott tőlük a közönség. A felnőtteket a gyerekek váltották a színpadon. A Jankovich Miklós Általános Iskola és Művészeti Iskola énekkara 2000 tavaszán alakult, és 20 fő körüli létszámot mondhat magáénak. Repertoárjukban népdalok, kánonok, egyszerű többszólamú dalok és alkalomhoz illő könnyűzenei dallamok is megtalálhatók. Az asszonykórussal a közös munkát Nikolényi Mirtillel kezdték 2010 karácsonyán és azóta a legtöbb rendezvényen közös dalokkal is készülnek. Erre a jeles napra három, az alkalomhoz illő könnyedebb dallal készültek, amiket Márkusné Igmándi Zita dirigálásával adtak elő. Az ünnepi műsor utolsó fellépője a három éve alakult rácalmási 4T zenekar volt. A baráti jellegű társaság akusztikus versfeldolgozásokkal, saját dalokkal és különböző progresszív irányzatú ötletekkel áll közönség elé. Ők azok, akik együttműködve a kórussal, egy új színt, életet vittek a Rácalmási Napsugár Asszonykórus mindennapjaiba. Ezúttal is közös produkciókat adtak elő.

Fotó: Laczkó Izabella

Zárásként az alapítóknak és a műsor résztvevőinek emléklappal, virággal mondtak köszönetet a kórus tagjai. Ahol ily sok dalos barát összejön, nem kell csodálkozni azon, ha közös éneklés lesz a vége. Stílszerűen a Valahol Európában című musical sikerdalát a Zene az kell című dalt választották ki erre, majd – születésnapról lévén szó – tortával, süteményekkel, üdítővel vendégelték meg mindazokat, akik részt vettek jeles évfordulójukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában