Hagyomány

2023.09.17. 15:30

Ha szeptember, akkor szüreti vigasság (képgalériával)

Ma már biztosan kijelenthető, velünk élő hagyomány a szüreti felvonulások és bálok szeptember, október hónap idején. A mezőgazdasági munkákat megkoronázó vidéki események sikeresen átmentődtek a mai kor emberének világába. És hogy mi kellet ehhez? Állhatatos és következetes munka, melyet a hagyományőrzők, köztük a néptáncosok is végeztek sok-sok éven át.

Horváth László

Fotó: Horváth László

Szeptember 16-án, szombaton már 10 órakor elindult a mezőfalvai Tájháztól a színes, vidám felvonulók menete. Utcáról, utcára tekerget a hangos forgatag, megállva számtalan vendégfogadó helyen, tánccal, báli invitálással bátorítva a falu lakosságát egy jó mulatságra. 

A csikósok táncolni is tudnak
Fotó: Horváth László

A falu központjában értük utol a lovasokat és a fogatokat, amikor a Kádár kocsmánál ropták a táncot. Itt kérdeztük a menet elején a polgárőrök biztosításával együtt haladó Márok Csaba polgármestert a szüreti vigasságról. 

– Évről, évre egyre nagyobb jelentőséggel bíró esemény a falu életében a szüreti vigasság. Az idén rekord számú 23 fogat állt a táncosok rendelkezésére, hogy körbejárják a települést és a megadott helyeken egy-egy táncot eltáncolva megtiszteljék az idei szüretet. A régi emlékek még az idősekben is felsejlenek, hiszen nagyon sok bácsit, nénit láthattunk a kapuk előtt kiülve, integetve. Nagyon fontos az is, hogy ezeken az állomáshelyeken az ott élők igazán kitesznek magukért. Ezúton is köszönjük szépen nekik ezt a rengeteg süteményt, italt, üdítőt, amit biztosítanak a felvonulóknak. De nem csak idősek, középkorúak, vannak jelen. Kedves történet az induláskor, volt egy kismama, aki mondta, hogy két hónap múlva szül és jövőre már ő is itt akar lenni a picivel. Gyakorlatilag a kéthónap múlva születendő volt a legfiatalabb csatlakozónk, aki valószínűleg majd az anyatejjel szívja magába a népi hagyományokat. Örülünk a sok fiatal gyereknek, mert amilyen példát látnak, azt viszik tovább. 

A felvonulók az iskola udvarán műsorral fejezték be a szüreti menetet, ahol a fő szervező képviseletében Cuppon Pétert, a táncosok művészeti vezetőjét kérdeztük.

– Azon dolgozunk, dolgoztunk, hogy a hagyományok ne csak színpadi bemutatók legyenek, hanem szervesen kötődjenek a jelenkori életünkhöz. Kellemes meglepetésként ért, miközben jártam körbe a lovasokat, fogatosokat fellépőket, eljutottam a Rabi családhoz, akik elmondták, ők és még a tavaly előtti bírópáros Csepregi Petiék szeretnének eljönni és felülni egy szekérre és végig kísérni a menetet. Ugyanezt elvárják az idei bírópárostól is jövőre. Én azt gondolom, amikor a felnőttek ebben így részt akarnak venni és nem csak a gyerekek, a táncosok, akkor tényleg felnőtt embereket sikerült megszólítanunk. Már ezzel is többet tettünk a hagyományok élővé tételében, mint ami elvárható.

Színes szüreti forgatag táncolt a megállókban
Fotó: Horváth László
Mészáros Bálint kisbíró szerepében hívja az esti bálba a lakókat
Fotó: Horváth László

A fantasztikus hangulatú szüreti bálon Mészáros Bálint kisbírót is mikrofon elé kértük.

– 2011-2012-ben kezdtem Előszálláson a kisbírói szerepvállalást. Ezután a környező települések következtek.  A szövegemet teljes mértékben én írom, amit egy gyűjtő munka előz meg. Megkérdezem a falubelieket, polgármestereket, faluújságokat átnézzük, mi történt az év során.  Ezt verses formában a felvonuláson előadjuk.

– Születni kell erre?

– Nincs példa sem a családban, sem a környezetben, Egyszerűen csak belecsöppentem a tánc és Peti által. Talán csinálhatom amíg bírom és elviselnek a táncos társak. 

A mezőfalvi szüreti felvonulásnak és bálnak tehát lesz folytatása. Ahogy hallottuk a fentiekben, ma már élő hagyomány!

Hangulatos bállal fejeződött be a szüreti vigasság Mezőfalván
Fotó: Horváth László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában