Művészet

2023.07.25. 15:00

Újabb állatfajjal bővül a gárdonyi köztéri szoborpaletta: Kontur András készíti

Újabb Kontur-szoborral gazdagodik a jövőben a Velencei-tó térsége. A szobrászművész elmondta, milyen típusú szobrok tervezésére kérték fel.

Duol.hu

2017-ben Kápolnásnyéken avatták egy szobrát, a Nagy sárga Napot, amely később megsérült, átkerült máshová, s helyette készítette a Vérző napot

Fotó: FMH Archív

Keveseknek van olyan sok köztéri alkotásuk a Velencei-tó térségében, mint Kontur András szobrászművésznek – olvasható társoldalunkon, a feol.hu-n. Az alkotónak Gárdonyban és Kápolnásnyéken is állnak szobrai, melyeket már jól ismer a közönség. Ilyen a három gárdonyi állatszobor kompozíció: a  gólyák, a nyári lúd család, valamint a kócsagok szoborba álmodott alkotása, de a Gárdonyi Géza Emlékház falán lévő irodalmi emlékfalon is megtalálható Csoóri Sándor portréja. Négy kőportré – Chernel István, Herman Ottó, Id. Radetzky Jenő és Solymos Ede alkotása – szintén az ő nevéhez fűződik a tóparti sétányon. Kápolnásnyéken további három szobrát tarthatjuk számon: a Nagy sárga Nap, a Vérző nap és a Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának című műveket is ő készítette.

A következő műve pedig várhatóan egy teknősökből álló szoborkompozíció lesz, mely a Napsugár strand bejárata előtti, megújulás előtt álló téren kap helyet. A képviselő-testület már döntött arról, hogy a szobrászművészt kéri fel a mű elkészítésére.

– A tervek szerint három teknősbékát készítek, különböző helyzetekben. Az egyik behúzza, a másik kinyújtja a nyakát, a harmadik pedig éppen lépeget – meséli Kontur András a feol.hu-nak, kiemelve, hogy a tervek megvalósítása során alkalmazkodni fog a térre tervezett építészeti elemekhez is. Egy ilyen kompozíció elkészítése nem kis feladat: legalább négy hónapig készülnek majd a teknősök, melyeket azonban a jelenlegi tervek szerint jövőre adnak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában