Tárlat

2023.06.24. 17:00

Bestiárium – két évtized magánmitológiája elénk tárva

Közel két évtized munkáiból válogat Páhi-Fekete Noémi fotóművész Bestiárium címmel szombaton (18 óra), a Kortárs Művészeti Intézetben bemutatkozó, önálló kiállítása.

Szabó Szabolcs

Páhi-Fekete Noémi tárlatrendezés közben

Fotó: Laczkó Izabella

– Az alkotásaim magja, látványvilága egy nagyon régi emlékre vezethető vissza. Ez egy több mint húsz évvel ezelőtti történet, amely egy egészen szürreális fotós élményhez kapcsolódik. Onnantól kezdtek el érdekelni a társadalmunk furcsaságai, hibái, egészen paradox jelenségei. Egy szociológiai alaptézis szerint az ember nem volt képes teljes egészében integrálódni sem a természetbe, sem abba a világba, amelyet ő maga hozott létre, rakott össze. 

Ősi maradványok, ösztöneink, mitológiai lények is rendre előtörnek a gondolkodásunk mélyrétegeiből. A fotó jellegéből adódik, hogy a valóságot próbálja meg leképezni. Engem leginkább az foglalkoztat, hogy egy szürreális kép formájában miként lehet megmutatni az általam tapasztalt valóságot. A fotó anyaga a pillanat. Az én képeim megrendezettek, tudatosan tervezettek – nem felbukkanó majd eltűnő pillanatokat kívánok megragadni. Esetemben az adott látványvilágot, kompozíciót hivatott szolgálni minden egyes apró részlet – mondta el lapunknak a Bestiárium kapcsán Páhi-Fekete Noémi, akit a képek társadalmi üzenetéről is kérdeztünk. 

– Nincs bennem semmilyen aktivista szándék. Én ezt látom, ezeket érzékelem, de nem vagyok egy tudatos alkotó, aki az aktuális társadalmi rezdülésekre kényszeresen reagál. Zsinka Gabriella, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott, inkább egyfajta törődéssel fordulok ezen témákhoz. Számomra is meghökkentő volt így egyben látni az elmúlt közel két évtized munkáit. Nincs sok alkotásom, és a Kortárs Művészeti Intézetben sem (lesz) látható minden. A Bestiárium egyfajta kivonata az eddigi pályafutásomnak. 
Páhi-Fekete Noémi Bestiárium című kiállításának megnyitója a Kortárs Művészeti Intézet Múzeumok Éjszakájára meghirdetett programjának egyik eleme. A tárlatot Kiss Tibor Noé író, szerkesztő, újságíró ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás július 29-ig lesz látogatható a KMI-ben. SzSz 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában