Különleges liturgiával

2023.01.07. 07:00

Január 6-án kezdődött az ortodox karácsonyi ünnep

Különleges liturgiára gyűltek össze a szerb családok Rácalmáson pénteken délután, ők ugyanis az ortodox naptár szerint most ünneplik a karácsonyt. A szent­este január 6-án volt náluk.

Molnár Emese

A szent liturgiát követően a templom mellett tölgyfaágat égettek az ortodox hagyományok szerint Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A szomszédos település óvárosában lévő ortodox templomban a százhalombattai Pavle Kaplan (Káplán Pál) esperes atya celebrálta a szent liturgiát Jézus születésének alkalmából, majd együtt töltött még egy kis időt a közösség, mielőtt hazamentek családi körben ünnepelni a szentestét. 

A szerb-ortodox hagyományok, jelképek közé tartozik például a padlóra kiszórt szalma, vagy éppen a tölgyfaégetés, amelyet a templomi összejövetelen is láthattunk. A szokásokról Mohainé Csupity Zsófia, a rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület elnöke szívesen mesélt lapunknak. 

Mint mondta, az ünnepet megelőzően böjti időszakot tartanak, még szenteste is: böjtös bablevest főznek (sok zöldséggel, fokhagymával gazdagon). Ehhez sós-vizes kalácsokat sütnek, egyiket jelképesen az egészségért, másikat a misztikus Holdért. A maradék tésztából mákos és diós gubát készítenek. 
Náluk az a szokás, hogy szenteste összegyűlik a család, körbeállják az ünnepi asztalt úgy, hogy minden családtag a kezében tart valamilyen ételt (valaki a levest, valaki a kalácsot, más a gyümölcsöket), illetve egyikük a füstölőt, majd elmondanak egy szerb köszöntőt, és közösen eldalolják Jézus születésének szent énekét. Az ünnepi vacsora után pedig beszélgetnek, de olykor előkerül valamilyen társasjáték is. 

Az egészségkalácsot szakajtóban, magvakra helyezve tálalják. Annyi szeletet vágnak belőle, ahány tagú a család is. A kalács közepébe egy gyertyát helyeznek, amelyet minden étkezés alatt meg kell gyújtani és az étkezés végén magvakkal eloltani. 

Az egyesületi elnök arról is beszélt, hogy a régi hagyományok szerint szenteste napján két fiatal tölgyfát vágtak ki az erdőben, az egyiket feldíszítették, a másikkal befűtöttek. Ez a szokás úgy maradt meg, hogy a templomba viszik a tölgyfaágat és ágacskákból szalmával összekötött kis csokrokat készítenek, amelyet a lelkész megszentel. Ilyen ágacskákat osztottak ki most is a liturgiát követően. Az egyesületi vezető kérdésünkre elmondta, a rácalmási ortodox közösséget négy család alkotja, és tizenhárom tagot számlálnak. A szerb-ortodox karácsonyi ünnep pénteken, január 6-án kezdődött és január 9-én ér véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában