Könyvajánló

2023.01.11. 16:00

A bennünk élő szörny

A Dunaújvárosi Hírlap a könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

DH

Kísértethistóriákkal múlatják az időt Fotó: JK

Méltó utóda a korai romantika legszebb darabjainak

Anne Eekhout: Mary 

Az érzékeny és intelligens Mary Shelley 1816 nyarát szerelmével, a költő Percy Shelley-vel és mostohahúgával, Claire-rel tölti Lord Byron és John Polidori házában a Genfi-tónál. A társaság tagjai között rivalizálás, féltékenység és szexuális vágy teremt különös feszültséget. 

Egyik este zivatar tombol odakint, a barátok laudánummal fűszerezett bort isznak a tűz mellett, és kísértethistóriákkal szórakoztatják egymást. Lord Byron azt javasolja, mindegyikük írjon egy szellemtörténetet, Mary pedig elszántan lát munkához: felidéz egy néhány évvel azelőtti skóciai nyarat, amit barátnőjével, Isabellával töltött. A két vakmerő lány különleges fantáziavilágot teremtett, és annyira beleélték magukat a játékba, hogy néha már maguk sem tudták megkülönböztetni, mi a képzelet, és mi a valóság, és szentül hitték, hogy szörnyetegek leselkednek rájuk. 

A nők számára nem sok lehetőséget tartogat a XIX. század elejének szigorú szabályokkal teli világa. Mary szeretőként, anyaként és alkotóként is próbál helytállni, és miközben újra elmerül emlékeinek és látomásainak világába, megalkotja a világirodalom egyik legkülönösebb és leglenyűgözőbb horrormeséjét, Frankenstein szörnyének történetét. 

A szerző, Anne Eekhout 2014-ben adta ki első regényét, a Dogmát, amelyet a legjobb holland nyelvű debütáló regényért járó Bronzen Uil díjra jelöltek, valamint az AKO irodalmi díj listáján is szerepelt. 2016-ban második regénye, az Op een nacht következett, amivel Eekhout ismét irodalmi díjra jelölték. 2019-ben jelent meg harmadik regénye, a Nicolas és a világ eltűnése. Ez utóbbi könyvet a 2020-as ifjúsági irodalmi díjjal jutalmazták. 

2021 novemberében jelent meg Anne Eekhout negyedik regénye, a Mary. E regény fordítási jogait néhány hét alatt tíz nemzetközi kiadónak adták el. 
Anne Eekhout romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti, és méltó utódja a korai romantika legszebb darabjainak: az Üvöltő szeleknek Emily Brontë-tól vagy a Jane Eyre-nek Charlotte Brontë-tól. 
(Forrás: Líra) DH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában