Újpart egyesület

2022.12.19. 16:09

Főnixmadárként újjászületett

Aki a dunaújvárosi képzőművészek egy csoportját összefogó Újpart Egyesület honlapjára téved, azt láthatja, hogy az már nem működik, és Facebook-csoportjukban is 2019-es az utolsó bejegyzés. Azt gondolhatnánk, hogy ez a szépreményű társulás már a múlté. Pénteken délután óta már bizton állíthatjuk, hamvaiból főnixmadárként újjáéledt a szerveződés.

Balla Tibor

A Kortárs Művészeti Intézetben gyűltek össze

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A képző- és iparművészek közösségeként 2004 márciusában (hivatalosan 2005. július 30-án) alakult Újpart Egyesület a térség művészeti életének aktív és tevékeny része volt sokáig, egyebek között a Covid-járvány miatt azonban tevékenysége annyira beszűkült, hogy a megszűnés veszélye fenyegette. Ám az egyesület újjáélesztő közgyűlésén Medvegy Zsuzsanna beszámolójából már az derült ki, hogy jelen pillanatban is 22 tagot számlálnak, és két újabb jelentkező is részt vett megfigyelőként a rendezvényen. Az egyesület szándékának erősségét jól példázza, hogy ülésükön részt vett az egészségügyi problémákkal küszködő Munkácsy-díjas Móder Rezső, és a Szeged mellett élő, de itteni identitását megőrző Balla Attila is. 
A találkozó során számtalan ötlet felmerült, köztük egészen szélsőségesek is, ám végül abban maradtak, hogy amint lehetőség adódik, ismét megkeresik a pályázati lehetőségeket, és igyekeznek visszatérni a város életébe, például azzal, hogy ismét Dunaújvárosban szeretnék megrendezni alkotótáborukat, illetve komolyan felmerült egy workshop-sorozat ötlete is, ahol a gyerekeket taníthatnák a szakma szépségeire az egyesület neves alkotói, akik újra szeretnének bekerülni a város vérkeringésébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában