Év vége 2022

2022.12.26. 15:30

Jövőre sem maradunk a múltat megidéző retró naptár nélkül

Év végéhez közeledve barátkozunk a gondolattal, hogy hamarosan átlépjük az új esztendő küszöbét. A jövőbe tekintve azonnal felmerül bennünk a kérdés, vajon mi vár ránk?

Szente Tünde

A Rolling Nyomda Házban készül a 2023-as dunaújvárosi retró naptár. Képünkön Rozsnyai Zoltán Fotó: a szerző

Belelapozva az asztali naptárakba, vagy a határidőnaplókba, vannak biztos pontok, piros betűs ünnepnapok, évfordulók, hosszú és rövid hétvégék, nevezetes családi dátumok. Azok között meg, hogy mi történik velünk, az már a jövő zenéje... Akárhogy is alakulnak a dolgok, egyben biztosak lehetünk: Az idő nem áll meg! S mivel a régi idők emlékeit szívesen elevenítjük fel, ebből a felismerésből kiindulva Rozsnyai Zoltán, a Rolling Nyomda Ház vezetője évek óta megtervezi, elkészíti Dunaújváros retró naptárát: 

– Az én ötletem alapján készül, 2018-ban pattant ki a fejemből, vált azóta név- és védjegyünkké. Öt éve volt főnökömtől, Miskolczi Miklóstól, a Dunaújvárosi Hírlap egykori főszerkesztőjétől kértem segítséget a sorozat első darabjának elkészítéséhez, együtt válogattuk ki a korabeli fotókat. A lapnál 1982-től 1987-ig egyedüli fotóriporterként dolgoztam. Helyszínekre mentem ki, a fényképeimet nekem kellett laborálni. Én fotóztam a Dunai Vasmű újabb létesítményeinek, a Skála Áruház, a Zöld SZTK átadását és sok-sok városi eseményt. Kollégáim voltak többek között Jakab Klári, Kiss S. Anna, D. Kiss Csaba, Csongor György, Stossek Mátyás, Pekarek János, Tribolt Lajos. 

Az előző évek naptárait a Papírmúzeumban őrzik Fotó: DH
Fotós: LI

Az egyedi naptár új tartalmakkal történő megtöltésének nehézségeiről Zoltán elmondja: – Egyre nehezebb a retró naptárt előállítani, mert a képek védettek, nehéz olyan fotókat szerezni, amelyek publikálhatók. Sokan önfeledten töltögetik le a képeket az Internetről és nincsenek tisztában azzal, hogy azok további felhasználása engedélyhez kötött, sőt fizetős, éppen ezért családi, illetve szabad felhasználású archívumokból célszerű keresgélnem. Testvérem, Rozsnyai Sándor, Pro Cultura Intercisae-díjas festőművész alkotásaiból is előszeretettel válogattam korábban, az idei borítóra az ő Vasmű úti témájú, különleges színvilágú festménye került. Tősgyökeres sztálinvárosi vagyok, igaz, húsz éve Nagyvenyimen lakom, de az olyan, mintha a városban élnék, továbbra is dunaújvárosinak tartom magam. Négyen voltunk testvérek, három fiú, egy lány, három évvel ezelőtt veszítettük el Sándort, a legidősebb József bátyám, tavaly halt meg Covidban. 

Ami pedig a nyomda egykori névválasztását illeti, elárulja, hogy a Rolling nyomdanév úgy jött, hogy kisgyerekkora óta Rolling Stones-rajongó. Ezt az is bizonyítja, hogy a nyomdában folyamatosan a hatvanas, hetvenes évek zenéi szólnak. Ottlétünkkor táncolni támadt kedvünk… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában