Rezsidíj

2022.10.24. 19:24

Téli kényszerszünetet tart a dunaújvárosi Bartók Színház

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza rendkívüli társulati ülést tartott hétfőn délután. A téma szomorú, mintegy két és fél hónap kényszerszünet idejére bezár a színház az év végén.

duol.hu

A kényszerszünet idején is folytatjuk a háttérmunkát

Őze Áron igazgató és Csadi Zoltán művészeti igazgató arról tájékoztatta a teátrum munkatársait, hogy a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is sajnálatosan téli szünetre kényszerül, ennek megfelelően 2022. december 18-tól egészen 2023. február 28-ig nem tartanak előadásokat az intézményben. „Az energiaválság tízszeresére emelte nálunk a rezsidíjakat, ezt sehogyan sem tudjuk kigazdálkodni. Nagyon szomorú vagyok, hogy a pandémia alatti kényszerleállások után most ismét egy hosszú kényszerszünetet kell beiktatnunk. Nem tudunk játszani a közönségnek. A színészek nem tudnak ebben az időszakban fellépni itt. Iszonyatosan nehéz lesz ez mindenki számára. Lelkileg, egzisztenciálisan is” – mondta a rendkívüli társulati ülésen Őze Áron igazgató.

Őze Áron szerint lelkileg, egzisztenciálisan is nehéz lesz
Fotó: Archív

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában jelenleg még zajlanak a próbák. Egyrészt Borbély Szilárd nagy sikerű regényének, a Nincstelenek című, Már elment a Mesijás? alcímet viselő szocioregényének színpadi adaptációja készül, amelynek rendezője Horváth János Antal. Másrészt hamarosan elkezdődnek az Egy csók és más semmi című operett próbái is Göttinger Pál rendezésében. Schőn Tóni szerepét Oszvald Marika játssza. „Mindkét produkció bemutatóját még megtartjuk. Az Egy csók és más semmi premierjét december 16-án, és ezt játsszuk még másnap is. Majd bezár a színház. De inkább kényszerszünetnek mondanám, hiszen a színház háttérmunkája nem áll le, azt átstrukturáljuk. Döntésünket elfogadta a fenntartó, Dunaújváros önkormányzata, és jeleztük mindezt a szakminisztérium felé is” – fogalmazott Őze Áron. Kitért arra is, hogy a kormányzat 25 százalékos megtakarítást vár a színházaktól, ezt csak ekképpen tudják megoldani. „Márciusban nyitunk. Ugyanakkor a 2022/23-as évad nem lehet hiányos. A téli szünet miatt nem lesz nyári szünetünk, meghosszabbítjuk az évadot. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a pandémia idején működtünk. A Bartók Színház idén nyáron már közös produkciót mutatott be a Kőszegi Várszínházzal, és folytatjuk 2023 nyarán is ezt az együttműködést. A napokban tárgyalunk arról, mi kerül színre ebben a jövő évi koprodukcióban” – tette hozzá Őze Áron. 

A színház legutóbbi nagyszínpados bemutatója a Kinizsi Pál című táncszínházi előadás volt, december közepén egy operettel itt zárják az évet Fotó: IM

Csadi Zoltán művészeti igazgató így fogalmazott: „Egy rendkívüli szakmai és közönségsikerrel induló évadunkat akasztotta meg sajnos az energiaválság. Színházunk azzal is takarékoskodik, hogy a tervezett bemutatók közül kettőt – Tartuffe és Holtverseny – a következő évadra halasztunk. A kényszerszünet idején is folytatjuk a háttérmunkát, például előkészítjük a Pinokkió bemutatóját, szervezni kezdjük a nyári, egyhetes MIKRO Fesztivált, amelyet először az elmúlt évadban rendeztünk meg, és felkészülünk a nyarat záró hagyományos Bartók Liget programsorozatra is.” 

Őze Áron és Csadi Zoltán a társulati ülés végén kifejezték szolidaritásukat a színházakkal, a kollégákkal, a közönséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában