Az MMK és a rácalmási művelődési ház is várja az érdeklődőket

2022.09.23. 20:00

A kultúrházak ünnepén jó programra számíthatunk

Szeptember utolsó hétvégéjére esik minden évben a kultúrházak ünnepe. Az országos jelentőségű rendezvény összeköti Magyarország kulturális központjait, közösségi tereit és művelődési házait, hogy egy csipet kultúrát csempésszen a rohanó hétköznapokba.

Török Tímea

Fotónk az MMK-ban készült, ahol idén is nagyszerű programokkal várják az érdeklődőket Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Szeptember 23-án „Mindennap értéket adunk” mottóval, és rengeteg különleges programmal startol el a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat. A tarka kínálatból a térségünkben is kiállítások, beszélgetések, előadások egész sorából lehet majd válogatni, ráadásul a legtöbb program ingyenes. 
A szervező Magyar Népművelők Egyesülete közleménye szerint az eseménysorozat célja, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési szakma szervezte kulturális sokszínűségnek. Az esemény attól válik 16. alkalommal is fontossá, hogy mindig képes megújulni, és egyre kreatívabb a kínálata. Minden évben számos intézmény csatlakozik a háromnapos programsorozathoz, amely 2022-ben a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódik. 

Olyan programok megvalósítását kérik a résztvevőktől, amelyek a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához méltó. Ehhez kapcsolódó céljuk együttműködni a jórészt közművelődési intézményekben megalakult Petőfi Klubokkal, erősítve munkájukat. 
Az akció során arra ösztönzik a csatlakozó intézményeket, szervezeteket, önkormányzatokat, hogy ismertessék meg látogatóikat, közösségeiket Petőfi Sándor életművével, valamint a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is nyújtsanak betekintést. Különös tekintettel a kulturális örökség és identitás alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére. 

Az a cél, hogy minél többen legyenek részesei a kultúrházak eseményeinek

Rácalmáson szeptember 23-án, pénteken és 24-én, szombaton is várják az érdeklődőket a művelődési házban, ahol az országos rendezvény keretében az intézményben működő csoportok mutatkoznak be nyitott klubfoglalkozás, próba és előadások keretében. Minden program ingyenes. Pénteken délelőtt 9 órától Ringató foglalkozás lesz Veréb Judittal, 10 órától Baba-mama Klub nyitott foglalkozásra várják az érdeklődőket. 
Délután 14 órától jazzbalett bemutatóórára, majd 16 óra 45 perctől Kid rock & roll nyitott órára várják a gyerekeket. 16 órától Napsugár asszonykórus nyitott próbára és karaokéra várják a dalos kedvűeket, utána a Társasjáték klub nyitott foglalkozásába tekinthetnek bele az érdeklődők. A nap végén a Deutsch Klub film­vetítéssel, majd a Pillanatragasztó playback társulat élményszerű előadással vár majd. 

Szombaton reggel 8 órakor nyitott jógaórán vehetnek részt a rácalmásiak Vida Orsi­val, ezt követően gardrób­ürítésen és könyvvásáron shoppingolhatunk, a Cimbora Klub nyitott foglalkozása előtt. Kora délután foltvarrással ismerkedhetünk a Cikkcakk Klub foglalkozásán. Aztán 15 órakor ingyenes jógán lazíthat az egész család Kulcsár Évivel. 16 órától a Rájátszik színjátszó Klub improvizatív játékába leshetünk be, a végén a Glória Kórus próbáját és a hatha jógát tapasztalhatjuk meg Rácalmáson. 
Dunaújvárosban a Munkásművelődési Központ csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz. A városi közművelődési intézményben pénteken, szeptember 23-án négyfős csapatok versenghetnek majd a retró vetélkedőn. A népszerű sorozatot a nagyszerű hangulat és a kellemes múltidézés jellemzi. Ezúttal a tematika a rajzfilmek körül forog majd. 
Szombatra két gyönyörű összeállítással készültek. Radnóné Tóth Anikó alkotásaiból Színek Formák Hangulatok címmel nyílik tárlat. és Rosti Pál Emlékkiállítás is megtekinthető lesz. Délután 15 órától a barátok nyílt napját tartják, amely zenés-táncos mulatságot ígér. 
Szeptember 25-én, vasárnap 10 órától a szabadulószoba kalandos kihívásai között szórakozhatnak a vállalkozó kedvű résztvevők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában