A zsűri erre érdemesnek találta

2022.06.08. 15:00

„Arany írta – Te illusztráld” fotópályázati siker

Szentes Kitti

A perkátai szőlőhegy a drónfelvételen Fotó: Szentes Kitti

Perkáta Arany János, Nagyszalonta, Perkáta, hogy mégis mi a közös e három név között? Még talán az első kettő érthető, hiszen a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja Nagyszalontán született, de hogyan kapcsolódik ide egy Fejér megyei település?! 
Történt ugyanis, hogy e cikk szerzője gondolt egyet, és a nagyszalontai Aranyifjak Ifjúsági szervezet által meghirdetett fotópályázatra jelentkezett. A pályázat címe Arany írta – Te illusztráld címet viselte, ami annyit jelentett, hogy egy Arany János-idézethez kellett készíteni egy fotót, vagy esetleg fordítva, mint nálam, hogy a már elkészült képhez kerestem egy megfelelő idézetet. 
Amikor elolvastam a pályázati feltételeket, már tudtam, hogy egy drónfotóval szeretnék pályázni. Számomra az egyik legkedvesebb hely a szőlőhegy, a szívembe zárt emlékekkel, a düledező présházakkal, a régi fákkal, talán nincs is olyan része, amelyet ne fotóztam volna le. Pont ezért választottam a következő néhány soros Arany-verset hozzá: 

Ohajtanék én… 
Ohajtanék én egy csöndes / 
tanyát, 
Derült egű völgy nyájas / 
kebelén: 
Hová e hánykodó világ zaját 
Elvétve hozná a szél csak / 
felém, 
Mint messze tenger zúgó / 
moraját, 
Mely lassan elhal a puszták / 
szelén... 
A zsűri tetszését olyannyira elnyerte a fotóm, illetve a hozzá választott idézet, hogy érdemesnek találták, hogy kiállításra kerüljön Nagyszalontán az Arany-palotában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában