Sikerekre, közös munkára éhesen készülődnek már

2022.03.31. 17:30

A Covid diktálta szünet után újra felléptek a Wesley növendékei

Két év kényszerű színpadi szünet után újból a színre lépett a dunaújvárosi Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Rózsák csoportja. A sok gyakorlás és az újbóli bemutatkozás utáni vágy meghozta számukra a megszolgált sikert, ami újabb erőt és inspirációt adott nekik a következő fellépéseikre. Az ifjú hölgyek mesterével, Füsi Gyöngyi táncpedagógussal beszélgettünk.

Balogh Tamás

Dunaújváros – A Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola három csoportjával dolgozok. Kettőben picikkel, ők elsősök, másodikosok és harmadikosok. A Rózsákkal már két és fél éve végzett munka mára már beérett, hiszen eljutottunk velük az év első versenyére, és szép eredményeket értünk el. 

Nagyon nehéz időszakon vannak túl 

– A járvány időszaka alatt a képernyő előtt kellett táncolnunk. Az az időszak inkább a technikai kivitelezések gyakorlására volt alkalmas. Ezzel együtt építkezős időszakként gondolok rá. Egy, a számomra teljesen ismeretlen csapattal találkoztam, össze kellett hangolódnunk, és ma már együtt megyünk tovább. 
– Heti két alkalommal, szerdán és pénteken találkozunk. Mindannyian szeretnénk többször is, de jelenleg erre van lehetőségünk. Amikor visszakerültünk a táncterembe, akkor azonnal nekiálltunk a tényleges munkának, hogy ha lesz rá alkalom, indulhassunk a versenyekre. 
Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál 
– Az eseményt Budapesten rendezték meg. Ahogy a neve is mutatja, ez minősítette a négy koreográfiánkat, a leggyengébb ezüst fokozatú lett. A Covid két éve alatt nem rendeztek élőben, csak online táncversenyeket, ezért nagyon vártunk erre a lehetőségre. A lányokban megvolt az ilyenkor szükséges egészséges izgalom. Többen négy koreográfiában is szerepeltek, tehát minden szempontból nagy és nehéz feladatot teljesítettek – sikerrel. 
– A verseny kiváló alkalom volt a saját felmérésünkre is. Arra, hogy ki hol tart jelenleg a munkájában. Mellette az összekovácsolásunk is jól sikerült általa. 

Minden szempontból nagy és nehéz feladatot teljesítettek az országos minősítő fesztiválon a résztvevők

– A tánc sokféle irányzata közül mi moderntánc szakon tanulunk az iskolában. Egy kicsit a kortárs irányzat felé nyitok. Nagyon szeretem a földmunkát, a kapcsolatot a gyerekek között, az emeléseket, a páros vagy a kiscsoportos munkákat. Egy improvizatív, mozgáskeresős dologból jutottunk el a mostani arcunkhoz. 
– A zenei háttérről elmondható: Janet Jacksontól Bachig, illetve Ludovico Einauditól Hans Zimmerig terjed a paletta. Általában zenét választok, s arra készítek gyakorlatot és koreográfiát. A tanítványaimnak nagy meglepetés volt egy klasszikus zenei darabbal találkozniuk, de ahogy haladtunk előre a munkákban, megszokták, hogy itt most nem egy hagyományos ütemű zenére kell táncolni, mozogni. Most már megszokták, és érzik a dallamát és az ívét annak a muzsikának is. 

Itt tartja őket a tánc szeretete 

– Remélem, hogy még sokáig dolgozhatunk együtt, hiszen többnyire a tizenháromtól tizenhat éves korosztályba tartoznak, tehát bízok benne, hogy az idősebbek is velünk lesznek a középiskolás időszakukban. A táncszeretet tartja őket itt nálunk. Vár bennünket a versenyek és a gálaműsorok világa, de nem készülnek profi táncosnak. 

A közeli tervekről a következőt tudtuk meg 

– A Tánckiállítás című versenyen veszünk részt Budapesten, április 24-én. Közeleg a tánc világnapja, amit április 29-én ünnepelünk. Erre a zenész és képzőművész kollégákkal közösen egy különleges műsorral készülünk, amit előző napon fogunk bemutatni a Bartókban. A Konnektor fesztiválra is készülünk, amit Veszprémben rendeznek májusban. Utána pedig a Sirály fesztivál a cél Balatonfüreden, júniusban – mondta el Füsi Gyöngyi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában