Prakfalvi Endre előadás

2021.09.21. 07:00

Felfedezésre váró csodák – Várostörténeti esték

A József Attila Könyvtár az utóbbi években is nagy figyelmet fordított a várostörténeti előadásokra. A múlt héten kezdődött új sorozata pedig igazi csemegéket ígér(t). Az első kiadásban a szocreál és a korszak egyik elismert kutatója – aki egyben remek előadó is –, Prakfalvi Endre művészettörténész tartott előadást.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Prakfalvi Endre a hazai szocreál elismert kutatója kiváló előadásban mutatta be a helyi szocreál történetét és emblematikus épületeit a József Attila Könyvtárban tartott előadásában, amely a Várostörténeti esték sorozat nyitóelőadása is volt.

– Dunaújváros/Sztálinváros számos szempontból unikális, itt részben megvalósultak azon épületek, amelyeket az akkori rendszer megálmodott. A tervezők igyekeztek tágítani az ideológiailag szabott határokon, így olyan épületek jöhettek létre, amelyek a mai napig a város fontos épületei és használhatók – fogalmazott előadásában Prakfalvi Endre.

Prakfalvi Endre a hazai szocreál elismert kutatója tartott kiváló előadást a József Attila Könyvtárban
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az előadó és Szűcs György által jegyzett, 2010-ben a Corvina Kiadónál megjelent „A szocreál Magyarországon” című kötet ezen ismereteket mutatja be.

„Ebben az időszakban érvényesülnek a magyarországi művészetben az «új korszak» jellegzetességei: a politika legfelsőbb szintjein megfogalmazott és általános érvényűvé tett stiláris, tematikai irányelvek, amelyeket folyamatosan számon kértek a művészektől, valamint a személyi kultusz, a munkásosztály forradalmi harcainak előtérbe helyezése, a politikai és pártpropaganda dominanciája, és mindenekelőtt a szovjet példák kritikátlan követése.

A várostörténeti programon résztvevők egymással is megbeszélték az előadótól hallottakat

Az építészetben a klasszicizmus volt a hivatalos körök által ajánlott «mintakészlet», ezért az építészeket a ­modernista jegyek továbbélése miatt érte bírálat. Ugyanekkor a festők és szobrászok heroikus küzdelmet vívtak, hogy megleljék a programoknak megfelelő kifejezési formát.” – olvasható a kötet ajánlójában.

Prakfalvi Endre számos ábrán mutatta be, milyen terveket követtek a városépítésben részt vevő tervezők. A könyvtár Várostörténeti estéi sorában október 8-án a XXI. században készült/épült csinált városait mutatja be, az előadó pedig Szirmai Viktória kutató professzor. Október 6-án pedig Boldizsár Ildikó mesekutató lesz a JAKD vendége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában