önálló kiállítás

2020.09.19. 15:30

Iker Marianna csodás világa

Iker Marianna Pincehelyen született és Simontornyán nőtt fel. Három éve Dunaújvárosban lakik. Szabadidejében, kedvtelésből fest. 2020. szeptember 21-én önálló kiállítása lesz Dunaújvárosban, a Munkásművelődési Központban.

Kállai Félix

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Mióta foglalkozik festéssel?

– Mindig tevékenykedtem valamit, már általános iskolás koromban sokat rajzoltam, amit azóta is folytatok. Imádok kreatívkodni. Nagyon szeretek kirándulni, sétálni a szabadban, fotózni. A festményeim a fotók alapján készülnek. Festéssel körülbelül 5 éve foglalkozok, de mindig is az álmom volt, hogy egyszer festő legyek. Nagyon élvezem, hogy megjeleníthetem a vásznon azokat a tájakat, a városrészleteket és azokat a helyeket, amelyekhez emlékek fűznek, így nagyon sokat jelentenek nekem. Nagy öröm számomra, ha másoknak is tetszenek a festményeim.

Akrillal készíti a festményeit Iker Marianna
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Tanulta, vagy tanul valakitől festeni?

– Konkrétan nem jártam semmilyen képzőművészeti suliba. A festőtanulásom az AHA Kulturális és Szabad­idős Egyesületben kezdődött, három évig jártam az alkotókörbe. Itt egy nagyon családias, baráti környezetben tanulhattam az alapdolgokat, sok technikával megismerkedtem. Ez még Székesfehérváron volt, amikor Dunaújvárosba költöztem ez megszakadt sajnos. Nem tudtam már a foglalkozásokra járni. Sok elfoglaltságom is volt a munka mellett, így festeni se volt nagyon időm. Aztán amikor rendeződött minden, újra elkezdtem festeni és fejleszteni magam.

– Milyen technikát alkalmaz?

– Akrillal festek. Ezzel is kezdtem a tanulást, nagyon megtetszett, és ennél maradtam.

– Milyen témákat fest szívesen?

– Sok témában kipróbáltam magam, de ami igazán tetszik és amit a legszívesebben festek, azok a tájképek és a városképek. Imádom a természetet, minden évszaknak napszaknak van egy csodálatos arca, ezeket szeretném megörökíteni a vásznon. Sokat festek barátoknak, családomnak ajándékba, ilyenkor a kedvenc szeretett helyeiket, tájakat festem le. Ezek nagy boldogságot okoznak nekem, hiszen tudom, hogy örömet szerzek nekik.

– Mennyi időt tölt a vászon előtt?

– Kevesebbet, mint amennyit szeretnék! A gyárban három műszakban dolgozom, nagyon kevés a szabadidőm, de amikor ki akarok kapcsolódni és festek, akkor napi öt-hat órát is ott töltök a vászon előtt. Olyankor megszűnik a világ, nem figyelek az idő múlására, ki tudom zárni a külvilágot, elfelejtem a napi gondokat, teljesen kikapcsol.

– Kik a kedvenc alkotói?

– Csontváry Kosztka Tivadar már gyerekkoromban megfogott, egy osztálykiránduláson láttam a képeit. Szerettem volna én is ilyen festő lenni. Szeretem Munkácsyt és Van Gogh-ot is. Ami tetszik, azt szívesen megnézem. Szeretem azokat, amik visszaadják valósághűen a témán belül azt, amit látunk, és ezáltal átérezhetjük, amit a művész is érezhetett, amikor megfestette.

– Volt már máskor is kiállítása?

– Önálló kiállításom eddig még nem volt, ez az első tárlatom. Az AHA Egyesületnek azonban volt egy kiállítása, annak keretében szerepelt két képem.

– Hány mű látható az MMK-ban?

– Harminckilenc képem lesz látható a kiállításon. Próbáltam úgy összeválogatni az anyagot, hogy szinte minden téma szerepeljen kicsit. Mivel az első kiállításom, így azt szerettem volna, hogy igazán meg tudjanak ismerni ezáltal. Leginkább tájképeket láthatnak az érdeklődők, de a kedvenc helyeimet is megmutatom, így Simontornya, Dunaújváros is látható lesz majd, de Alap és Dég, a két legjobb barátnőm lakóhelye is fontos színtér az életemben. Van egy kiskutyám is, akit szintén megfestettem, természetesen nem maradhat ki a kiállításból. Nagy izgalommal készültem erre az alkalomra, készítettem saját egyedi vendégkönyvet, amit emlékkönyvként szeretnék őrizni, látható benne egy katalógus is, hogy azokat a képeket is meg tudjam mutatni, amik nem kerülnek ki a falakra. Barátaim segítenek a megnyitón, így ők is főszereplők. A kiállítást Sükösd Gézáné Schuller Erzsébet írónő nyitja meg, majd fellép Bácsi Ferenc énekes. Közreműködik még Müller Zsanett és Molnár Kamilla is. A 17 órakor kezdődő megnyitón mindenkit szívesen látok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában